Ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat joi că România și-a exprimat deschiderea pentru o posibilă colaborare cu Azerbaijan și Georgia pentru a construi împreună un cablu submarin pentru transportul energiei electrice, pe sub Marea Neagră.
„Zilele acestea voi participa la Reuniunea Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de gaze, eveniment care se organizează anual, la Baku, Republica Azerbaidjan. Astăzi am avut o întâlnire bilaterală cu ministrul azer al energiei Parviz Shahbazov. I-am transmis că România acordă o importanţă deosebită Parteneriatului Strategic cu Republica Azerbaidjan şi am salutat colaborarea îndelungată, extrem de fructuoasă, în sectorul energetic. L-am felicitat pentru contribuţia semnificativă pe care Coridorul Sudic de gaze a avut-o în acest an, de la operaţionalizarea sa, dovedindu-se a fi extrem de eficient şi util în acest context energetic foarte dificil cu care ne-am confruntat, mai ales din perspectiva deficitului major de gaze naturale”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook, potrivit News.ro.
El a transmis că ţara noastră este interesată de volumele suplimentare de gaz care pot ajunge pe piaţa europeană şi speră ca prin discuţiile viitoare între companiile de profil ale celor două ţări să identifice o soluţie pentru ca România să poată accesa aceste volume.
„Totodată, l-am asigurat pe omologul meu că România va susţine o colaborare mai strânsă între Comisia Europeană şi Azerbaijan pentru creşterea volumului de gaze livrate către Europa, precum şi diversificarea surselor de transport şi aprovizionare. Am mai transmis părţii azere deschiderea României în privinţa creşterii volumului de investiţii ale companiei SOCAR, în ţara noastră, atât în domeniul producţiei de energie electrică, precum şi în domeniul pieţei îngrăşămintelor chimice. Ne-am arătat deschişi faţă de o posibilă colaborare dintre România, Azerbaijan şi Georgia pentru a construi împreună un cablu submarin pentru transportul energiei electrice, pe sub Marea Neagră. A fost o întâlnire cu perspective de bun augur pentru România”, a adăugat ministrul Virgil Popescu.
Ideea construirii unui cablu submarin de energie electrică, pe sub Marea Neagră, nu este nouă. România a purtat discuții și cu Turcia, în urmă cu peste 15 ani, pentru construcţia unui cablu electric submarin, dar proiectul nu s-a concretizat din cauza costurilor ridicate.