Surse: PSD a propus în coaliție ca noua schemă de compensare a facturilor la energie și gaze să se aplice retroactiv, de la 1 ianuarie, dar și amenzi mai mari pentru furnizori / Ministrul Energiei a anunțat compensarea doar de la 1 februarie

Energie electrica curent Sursa foto: Pixabay

Noua schemă de compensare a facturilor la energie şi gaze va fi aplicată de la 1 februarie, nu retroactiv, a declarat marţi ministrul Energiei, Virgil Popescu. Cu toate acestea, PSD a propus în ședința de coaliție de luni o soluție juridică prin care compensarea să se aplice încă de la 1 ianuarie, au declarat pentru G4Media surse politice.

„Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii”, a declarat marți ministrul Virgil Popescu într-o dezbatere la DCNews.

Pe de altă parte, PSD insistă ca ordonanța să se aplice pentru facturile de curent electric și gaze începând cu 1 ianuarie, potrivit surselor G4Media. Tot PSD ar fi propus în coaliție creșterea amenzilor pentru furnizorii care nu respectă legea, astfel încât acestea vor ajunge până la 200.000 de lei. O decizie finală e așteptată în ședința de guvern de marți, ora 16.00.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
  • Amendamentele propuse de PSD, potrivit surselor G4Media:

La articolul 1 după aliniatul 2 se introduc două noi aliniate 21 și 22 care vor avea următorul cuprins:

(21) Compensanțiile prevăzute la art 1 alin 2 lit a) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale și energie electrică  din perioada ianuarie – martie 2022

(22) Pentru facturile deja emise care includ consumuri de gaze naturale și energie electrică  aferente lunii ianuarie 2022 valorile finale ale consumurilor lunii ianuarie calculate cu compensanțiile prevăzute la art 1 alin 2 lit a) se vor regulariza prin următoarea factură emisă de către furnizori.

La articolul 6 după aliniatul 3 se introduc două noi aliniate 4 și 5 care vor avea următorul cuprins:

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

(4) Plafoanele de preț prevăzute la art 6 alin 1 lit a) și b) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale și energie electrică  din perioada ianuarie – martie 2022.

(5) Pentru facturile deja emise care includ consumuri de gaze naturale și energie electrică  aferente lunii ianuarie 2022 valorile finale ale consumurilor lunii ianuarie calculate cu plafoanele de preț prevăzute la art 6 alin 1 lit a) și b) se vor regulariza prin următoarea factură emisă de către furnizori.

 

După articolul 6, se introduce un nou articol, articolul 61, cu următorul cuprins:

Art.61 (1) În perioada ianuarie  – 31 martie 2022 prețurile pentru energie electrică și gaze naturale  se plafonează pentru clienții non-casnici, excepție fiind clienții non-casnici care au beneficiat de prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 81/2019 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 115/2011 privind stabilirea cadrului instituţional şi autorizarea Guvernului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de a scoate la licitaţie certificatele de emisii de gaze cu efect de seră atribuite României la nivelul Uniunii Europene, precum şi pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat privind sprijinirea întreprinderilor din sectoarele şi subsectoarele expuse unui risc important de relocare ca urmare a transferului costului emisiilor de gaze cu efect de seră în preţul energiei electrice, cu modificarile si completarile ulterioare, după cum urmează:

  1. preţul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh;
  2. preţul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh.

(2) Plafoanele prevăzute la alin. (1) reprezintă preţul final facturat pentru clientul final, având incluse:

  1. a) pentru energie electrică – componenta de preţ al energiei electrice, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia de cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA;
  2. b) pentru gaze naturale – componenta de preţ al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare şi TVA.

(3) Componenta de preţ al energiei electrice prevăzută la alin. (1) lit. a) şi componenta de preţ al gazelor naturale prevăzută la alin. (1) lit. b) nu includ TVA.”

(4) Plafoanele de preț prevăzute la alin 1 lit a) și b) se aplică facturilor aferente consumului de gaze naturale și energie electrică  din perioada ianuarie – martie 2022.

(5) Pentru facturile deja emise care includ consumuri de gaze naturale și energie electrică  aferente lunii ianuarie 2022 valorile finale ale consumurilor lunii ianuarie calculate cu plafoanele de preț prevăzute la alin 1 lit a) și b) se vor regulariza prin următoarea factură emisă de către furnizori.

(Sursa foto: Pixabay)