Președintele Turkmenistanului a ordonat stingerea „Porții Infernului”, un crater care arde de o jumătate de secol

Poarta Infernului captura youtube

Președintele autoritar al Turkmenistanului a ordonat stingerea flăcărilor care ard de o jumătate de secol deasupra unui crater uriaș de gaze supranumit „Poarta Infernului”, a transmis sâmbătă televiziunea de stat, citată de Le Figaro.

Craterul din Darvaza, în deșertul Karakum, arde din 1971 și a devenit principala atracție turistic din Turkmenistan, fosta republică sovietică care este una dintre cele mai izolate țări din lume.

Președintele Gurbanguly Berdymuhamedov a afirmat că flăcările care ard în acest puț cu o lățime de 70 de metri au un efect „negativ asupra mediului și a populației” din regiune. „Irosim resurse naturale de mare valoare pentru care am putea încasa venituri care ar fi folosite pentru a crește bunăstarea poporului nostru”, a adăugat el, potrivit televiziunii de stat.

Drept urmare, acesta a ordonat autorităților să „găsească o soluție pentru a stinge focul” care arde în Darvaza. Originea acestei „Porți a Infernului” datează din 1971, când cercetători sovietici au străpuns o pungă subterană de gaze, în timp ce efectuau foraje pentru a găsi zăcăminte.

Solul s-a prăbușit generând imensul crater. Temându-se de o explozie sau de o poluare de mari dimensiuni, autoritățile au decis incendierea gazelor, cu speranța că zăcământul se va epuiza în câteva săptămâni. O jumătate de secol mai târziu, focul arde în continuare. Autoritățile au încercat în mai multe rânduri să-l stingă, fără succes însă.

Acest foc ilustrează imensitatea rezervelor de gaze naturale pe care stă Turkmenistanul, a cărui economie este puternic dependentă de exporturile energetice.

Luna trecută, Rusia a anunțat că a dublat în 2021 importurile de gaze din Turkmenistan, țară care vrea să majoreze la 100 de miliarde de metri cubi vânzările anuale către China, de la 40 de miliarde în prezent.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: