Puterea globală de calcul a rețelei bitcoin scade puternic, după ce Kazahstanul a blocat internetul / Bitcoin scade sub pragul de 42.000 de dolari

bitcoin pixabay.com

Puterea globală a rețelei a scăzut drastic, după ce internetul a fost întrerupt miercuri în Kazahstan, pe fondul revoltelor sângeroare care au loc în această țară, potrivit agenției Reuters.

Kazahstanul devenise al doilea cel mai mare centru mondial pentru minarea bitcoinului, în urma Statelor Unite, potrivit Cambridge Centre for Alternative Finance, după ce China a declanșat o represiune dură împotriva acestei industrii.

Internetul a fost oprit miercuri în Kazahstan, în ceea ce site-ul de monitorizare Netblocks denumește “o întrerupere a internetului pe scară națională”.

Bitcoinul și celelalte cryptomonede sunt create printr-un proces de „minare” în care computere performante concurează pentru a rezolva probleme matematice complexe într-un proces puternic energofag.

Cele mai recente date disponibile, din august anul trecut, arătau că țara din Asia era responsabilă pentru 18% din “hashrate-ul” global – limbajul crypto pentru cantitatea globală de putere de calcul folosită de computerele conectate la rețeaua bitcoin.

În aprilie, înainte de represiunea declanșată în China, cifra era sub 8%.

Hashrate-ul marilor pool-uri de minare – grupuri de mineri din diferite locații care se unesc pentru a produce bitcoin – era joi în scădere cu circa 14% față de nivelul de marți, potrivit datelor provenite de la compania de minare BTC.com.

Bitcoin a scăzut joi sub pragul de 42.000 de dolari, fiind tranzacționat la ora publicării știrii la circa 41.679 dolari, potrivit coinmarketcap.com.

Industria de minare din Kazahstan se sprijină în principal pe centrale vechi alimentate cu cărbune, foarte poluante. Anul trecut, guvernul kazah a anunțat că intenționează să atace problema minerilor neînregistrați, despre care spunea că ar consuma de două ori mai multă energie decât cei înregistrați oficial.

Ministerul energiei a afirmat că acești mineri care lucrează „la negru” ar putea consuma până la 1.2 GWt de energie, iar împreună cu cei înregistrați oficial, care consumă 600 MWt, totalul ar urca la aproximativ 8% din capacitatea totală de producție a Kazahstanului.

Protestele din Kazahstan au fost declanșate de majorarea prețului la carburanți, de Anul Nou.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: