Record de tranzacții ilegale pe piața criptomonedelor: Doar înşelătoriile reprezintă 7,8 miliarde de dolari

criptomonede Sursă: Unsplash

Tranzacţiile cu criptomonede legate de activităţi criminale au atins un nou record în 2021 şi aproape s-au dublat într-un an chiar dacă ponderea lor este în scădere pe o piaţă în plină expansiune, relatează AFP, citată de Agerpres.

În 2021, echivalentul a 14 miliarde de dolari au trecut prin adrese legate de activităţi ilegale, faţă de 7,8 miliarde în 2020, apreciază joi firma de analiză Chainalysis.

Utilizarea criptomonedelor a crescut într-un ritm nemaivăzut până acum, relatează studiul citat, cu tranzacţii evaluate la 15.800 miliarde de dolari în 2021, o creştere uluitoare de 567% faţă de anul precedent.

Firma specializată în studiul tranzacţiilor pe blockchain, tehnologia din spatele bitcoin şi a marii majorităţii a criptomonedelor, estimează aşadar că tranzacţiile ilegale nu mai reprezintă decât 0,15% din utilizarea totală a criptomonedelor.

Cum au reușit hackerii să păcălească publicul cu criptomonede înșelătoare

În detaliu, doar înşelătoriile reprezintă 7,8 miliarde de dolari. Investitorii cumpără o nouă criptomonedă, crescând preţul acesteia, dar creatorii săi vând în masă la cel mai mare preţ, ceea ce face ca preţul să se prăbuşească înainte de a dispărea.

Un exemplu mediatizat, o criptomonedă numită „Squidcoin” a avut preţul crescut de zece ori în urma seriei de succes Netflix „Squid Game”, prăbușindu-se apoi la doar câteva zile după crearea sa.

Autorităţile de reglementare analizează din ce în ce mai mult piaţa criptomonedelor, pe care unii o aseamănă cu „Vestul Sălbatic”.

În iunie, autorităţile americane au recuperat direct echivalentul a 2,3 milioane de dolari în bitcoin din cele 4,4 milioane pe care compania petrolieră Colonial Pipeline le plătise hackerilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: