Elon Musk intră iar în atenția publicului, într-un mod negativ, după ce Tesla a deschis un nou showroom în regiunea controversată Xinjuang din China

tesla sursa foto: Pixabay

Producătorul de mașini electrice Tesla a fost criticat în SUA după ce a deschis un showroom în controversata regiune Xinjiang din China. Compania, condusă de miliardarul Elon Musk, a deschis showroom-ul din orașul Urumqi în ajunul Anului Nou, scrie publicația BBC.

China a fost acuzată de sclavie și genocid împotriva grupului minoritar uigur din regiunea de vest. Senatorul republican Marco Rubio, care a sponsorizat un proiect de lege semnat de președintele Joe Biden în decembrie, prin care cere firmelor să demonstreze că bunurile importate din Xinjiang nu au fost produse cu muncă forțată, a criticat decizia companiei de a deschide un showroom în China.

„Corporațiile fără națiune ajută Partidul Comunist Chinez să acopere genocidul și sclavia în regiune”, a scris acesta într-un mesaj pe contul său de Twitter.

La sfârșitul anului trecut, Intel, gigantul american care produce microcipuri, și-a cerut scuze după ce s-a aflat că firma îndemna furnizorii să nu aprovizioneze produse sau forță de muncă din Xinjiang.

Intel nu a fost prima companie care a fost supusă presiunii asupra obiectivelor de a respecta sancțiunile legate de Xinjiang, continuând să își desfășoare activitatea în China. Giganții din retail Nike și H&M s-au confruntat cu păreri negative anul trecut, după ce și-au exprimat îngrijorarea cu privire la presupusa utilizare a muncii forțate uigure în producția de bumbac.

În decembrie 2020, BBC a publicat o investigație bazată pe noi cercetări prin care demonstrează că țara forța sute de mii de minorități, inclusiv uigurii, să lucreze în câmpurile de bumbac din Xinjiang. Beijingul a negat în mod repetat afirmațiile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: