Statul vrea interzicerea centralelor de apartament în blocuri noi. Vor crește prețurile imobilelor?

Calorifer pexels-maria-orlova-4946714 Foto: Pexels / Maria Orlova

Anul 2022 vine cu multiple schimbări pentru români: va aduce o serie de creșteri de creșteri de venituri (salariul minim, salarii ale unor bugetari, pensii, alocații), convorbiri telefonice mai ieftine, dar și numeroase scumpiri: la carburanți, la energie și, pentru bucureșteni, chiar și la parcare. Printre aceste schimbări se numără și interzicerea centralelor de apartament în blocurile noi.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat la Digi 24, la sfârșitul anului trecut, că centralele individuale de apartament nu vor mai fi permise în blocurile noi din luna ianuarie sau februarie. Acest a precizat că la începutul lui 2022 ar putea exista actul normativ privind această măsură.

Schimbările vor fi aplicate doar pentru construcțiile noi. Potrivit ministrului, cei care au deja montate centrale proprii de apartament le vor putea înlocui atunci când ies din garanție.

În același timp, Emil Boc a anunțat că, în 18 ianuarie, Cluj-Napoca va adopta Hotărâre de Consiliu Local prin care în noile blocuri care se vor construi se vor interzice centralele individuale de gaz.

„Acest demers va contribui la diminuarea poluării din oraș, la scăderea facturii la energie termică și la creșterea calității vieții printr-o sănătate mai bună a locuitorilor”, a declarat Emil Boc, primarul Clujului, pentru Economedia.

Citește mai multe și despre Toate schimbările care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022: De la salariu minim mai mare, la energie și carburanți mai scumpi.

În schimbul centralelor individuale, clujenii vor putea opta pentru o serie de alternative: conectare la sistemul de termoficare, centrale de bloc, încălzire prin centrale mari și eficiente sau trecerea pe electric (panouri fotovoltaice).

De aceeași părere este și Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei, care a declarat pentru Economedia că o astfel de măsură este una corectă și ar aduce costuri mai mici pentru cetățeni pe termen mediu și lung, precum și beneficii pentru mediul înconjurător.

„Decizia interzicerii centralelor individuale, deși este dură, este corectă și justificată. De altfel, oamenii vor avea de câștigat pe termen mediu și lung. Românii ar trebui să știe că centralele individuale pe gaz natural nu mai au viitor chiar dacă gazul natural va mai fi folosit o perioadă în centralele mari de producție de energie electrică și termică”, spune Răzvan Nicolescu, fost ministru al Energiei.

Interzicerea centralelor individuale în apartamentele noi nu presupune o creștere a prețului imobilului

Însă, în acest context, dezvoltatorii nu vor mai putea permite instalarea centralelor proprii în apartamentele din blocurile nou construite.

Potrivit reprezentanților firmei de consultanță SVN, în ceea ce privește costurile de dezvoltare, o centrală generală aferentă unui imobil nu presupune o investiție mai ridicată comparativ cu instalarea de centrale individuale în fiecare unitate locativă.

„Din punct de vedere al securității generale, centrala aferentă imobilului aduce un plus de securitate evident, iar din punct de vedere al mentenanței, fiecare unitate locativă va fi contorizată individuală și nu ar implica creșteri de costuri”, au declarat reprezentanții SVN pentru Economedia.

SVN Romania este una dintre cele mai mari companii de consultanță imobiliară active în România și cu activitate pe segmentul rezidențial, cu peste 20 de proiecte noi în portofoliu în București și în țară, însumând un potențial total de dezvoltare de peste 25.000 de locuințe noi. Compania tranzacționează anual aproximativ 2.000 de locuințe noi doar în proiecte noi, direct de la dezvoltator.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: