Germania și Austria critică planurie CE de a clasifica anumite proiecte din domeniul gazelor naturale şi energiei nucleare drept investiţii sustenabile

inovatie, green, verde, digital Sursa foto: Frames

Germania şi Austria au criticat vehement planurile Comisiei Europene vizând clasificarea anumitor proiecte din domeniul gazelor naturale şi energiei nucleare drept investiţii sustenabile, oficialii din ambele ţări acuzând blocul comunitar de “greenwashing”, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Potrivit unor informaţii pe surse, Comisia Europeană ar fi iniţiat un proiect prin care unele centrale nucleare şi o parte dintre centralele electrice care utilizează gazele naturale drept combustibil ar putea să fie considerate proiecte verzi, dacă îndeplinesc anumite condiţii.

La Berlin, ecologiştii, care împreună cu social-democraţii şi liberalii germani formează coaliţie guvernamentală, au criticat planurile Executivului comunitar și le-au clasificat ca fiind dăunătoare pentru credibilitatea taxonomiei UE privind finanţarea sustenabilă. Aceasta în condiţiile în care Germania abandonează energia nucleară şi vrea ca până la finele acestui an să închidă toate reactoarele care mai funcţionează.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Acesta este genul de greenwashing (o acţiune de dezinformare menită să creeze imaginea că o entitate ar fi responsabilă faţă de mediu, folosind elemente false sau irelevante, n.r.) pe care nu ar trebui să îl sprijinim. Asta înseamnă că Germania nu poate fi de acord cu propunerea privind taxonomia UE”, a declarat luni Ricarda Lang, vicepreşedintele Partidului Ecologist, pentru postul de televiziune ARD.

Separat, ministrul Energiei din Austria, Leonore Gewessler, a cerut Executivului comunitar să îşi modifice propunerea, în caz contrar riscând acţiuni în justiţie. “Greenwashing-ul energiei atomice şi gazelor naturale este complet inacceptabil. Pieţele financiare au nevoie de o etichetă credibilă. De aceea este atât de important”, a spus Leonore Gewessler într-un interviu pentru postul de radio ORF.

Uniunea Europeană este pe punctul de a finaliza partea de climă din taxonomia sa privind finanţarea sustenabilă, o reglementare inovatoare care vizează direcţionarea capitalului privat dinspre activităţile economice poluante spre cele pe care UE le consideră a fi prietenoase cu mediul. Această taxonomie va deschide accesul la finanţare sustenabilă şi subvenţii pentru proiectele din domeniul energetic, un aspect crucial când vine vorba de exemplu despre modernizarea parcului de centrale nucleare, cum este cazul Franţei, precum şi pentru ţările din Estul Europei, care mizează pe investiţiile în gaze naturale pentru a-şi reduce dependenţa de cărbune.

Potrivit unui proiect de document, consultat de Reuters, centralele nucleare vor fi considerate verzi dacă există o strategie, finanţare şi locaţie pentru neutralizarea deşeurilor radioactive. De asemenea, noile centrale nucleare ar trebui să primească autorizaţiile de construcţie înainte de 2045. Producţia de energie pe bază de gaze va fi considerată verde dacă are caracter de tranziţie. Ea este caracterizată ca nefiind total sustenabilă, dar care are emisiile de carbon sub media industriei şi poate fi folosită.

Însă criticii presează Comisia Europeană să îşi modifice planurile, ştiind că le va fi mai greu să blocheze planul la o dată ulterioară. Executivul comunitar vrea să utilizeze o procedură specială de vot care ar necesita ca cel puţin 20 de state membre, reprezentând 65% din populaţia UE, să respingă în mod colectiv propunerea în lunile următoare, ceea ce este foarte puţin probabil. Mai multe ţări importante, inclusiv Franţa, sunt în favoarea includerii energiei nucleare pe lista investiţiilor sustenabile.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: