Un oraș cu 13 milioane de locuitori din China intră în carantină strictă, după detectarea mai multor cazuri de coronavirus

Armata de Teracota Wikimedia

Cei 13 milioane de locuitori din orașul Xi’an, în China, au intrat joi într-o carantină strictă, după detectarea mai multor cazuri de Covid-19. China aplică o strategie “zero Covid” care constă în limitarea la maxim a numărului de noi cazuri, în general limitate la câteva zeci pe zi, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com. Puterea comunistă a întărit vigilența în apropierea deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă, în 4 februarie.

Astfel, după apariția a peste o sută de cazuri în oraș, toți locuitorii din Xi’an trebuie să rămână în case, cu excepția unor “rațiuni imperative”. O singură persoană pe familie are voie să iasă din casă pentru a face cumpărături, o dată la două zile. Toate firmele “neesențiale” sunt închise. Locuitorii nu pot părăsi orașul fără autorizație și toți locuitorii vor fi testați.

Aceste măsuri draconice contrastează cu numărul redus de cazuri înregistrat în China, unde, potrivit datelor oficiale, Covid-19 a contaminat un pic mai mult de 100.000 de persoane de la începutul pandemiei.

Autoritățile au raportat și un număr nespecificat de febră hemoragică, o boală cu mortalitate ridicată transmisă de rozătoare. Autoritățile locale au afirmat că această boală se manifestă sezonier, de obicei din octombrie până în ianuarie și din aprilie până în iunie, potrivit CNBC.

Xi’an produce un pic sub 1% din PIB-ul Chinei, potrivit statisticilor oficiale. Giganți precum Samsung și producătorul american de cipuri Micron au uzine în acest oraș, care găzduiește de asemenea multe centre de cercetare și producție în domenii precum industria semiconductorilor, aerospațială sau high-tech.

Orașul este și o atracție turistică, pentru celebra Armată de Teracotă.

Varianta Omicron, între speranțe și temeri

Aceste date vin în condițiile în care două studii britanice publicate miercuri arată că infectările provocate de varianta Omicron sunt susceptibile să provoace mai puține internări comparativ cu varianta Delta, confirmând o tendință deja observată în Africa de Sud.

Potrivit unui studiu efectuat în Scoția, riscurile de internare din cauza Omicron sunt reduse cu două treimi în raport cu varianta Delta. Studiul efectuat în Anglia constată o reducere între 40 și 45% a internărilor pentru o noapte sau mai mult.

Datele clinice din ultimele săptămâni sugerează că Omicron nu este mai periculos față de predecesorii săi, în special Delta.

Însă Omicron, deși pare mai puțin periculos, este mult mai contagios, iar consecințele ar putea fi grave în plan colectiv.

Numărul de cazuri, care pare să se dubleze la două sau trei zile, ar putea antrena mecanic o creștere a numărului de pacienți internați și să copleșească sistemele sanitare. În acest scenariu, chiar dacă este considerat mai puțin mortal, Omicron riscă să antreneze mai multe decese.

Wikimedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *