Prețul gazului european ajunge la un nou nivel record

romgaz Sursa foto: romgaz.ro

Prețurile gazelor europene au crescut la un nivel record după ce fluxurile rusești printr-o rută cheie au inversat direcția, scrie Bloomberg.

Contractele futures au crescut cu până la 11%, deoarece gazul rusesc curgea spre est din Germania către Polonia, potrivit operatorului de rețea Gascade. Schimbarea fluxurilor reflectă probabil comenzi mai mici de la cumpărătorii germani din cauza sezonului sărbătorilor, a declarat Katja Yafimava, cercetător senior la Institutul Oxford pentru Studii Energetice.

Prețurile de referință ale gazului european tranzacționate în Țările de Jos au crescut la un maxim istoric de 162,78 euro pe megawat-oră. Contractele futures au crescut cu 9,4% la 160,75 euro până la ora 11:23 la Amsterdam.

Fluxul de gaz către stația de compresoare Mallnow, unde se termină conducta Yamal-Europe, a scăzut la zero, curgând în schimb spre est, spre Polonia. Schimbarea direcției normale a fluxurilor de gaze era deja planificată după ce nicio capacitate nu a fost rezervată către Mallnow, marți.

Gazprom a transportat mai puțin gaz către Europa, în contextul în care gigantul rusesc solicită aprobarea conductei controversate Nord Stream 2. Livrările limitate au forțat Europa să se bazeze pe depozitele epuizate de gaze și să ardă mai mult cărbune, cel mai murdar dintre combustibili fosili, pentru a menține luminile aprinse.

Acum, scăderea livrărilor către Germania va forța Europa să continue să scoată gaze la rate mari din depozitele sale deja aproape goale. În contextul în care temperaturile reci au acaparat continentul în această săptămână, va fi nevoie de mai mult gaz pentru a menține lumina aprinsă, deoarece rețeaua vastă de surse regenerabile din Europa nu poate umple golul, producția eoliană germană fiind cea mai scăzută din ultimele cinci săptămâni.

Analiștii se așteaptă ca stocurile de gaze să încheie sezonul la un nivel minim record, ceea ce ar putea extinde criza energetică a Europei până în iarna viitoare, o bătaie de cap pentru factorii de decizie care se confrunta deja cu creșterea inflației. Tensiunile dintre Rusia și Ucraina lasă, de asemenea, piața la limită, cu teama de o invazie la începutul anului viitor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: