Sindicaliştii de la Calea Ferată ameninţă că ar putea declanşa ,,proteste spontane” luni, pe 20 decembrie dacă Guvernul prorogă, din nou, intrarea în vigoare a Legii Speciale ,,Statutul Personalului Feroviar”, lege care prevede creşterea salariilor cu aprox. 30 %. Potrivit Proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru unele măsuri fiscal- bugetare, se propune amânarea cu un an, până la 1 ianuarie 2023, a Statutului Personalului Feroviar, lege adoptată în Parlament în 2020, după mai mulţi ani de dezbateri, anunţă Federaţia Naţională Mişcare Comercial. O eventuală oprire spontană a activităţii înseamnă, practic, că unele trenuri de călători şi de marfă nu vor circula. Sindicaliştii fac un apel către premierul Ciucă şi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu să nu amâne creşterea salariilor celor aproape 50 000 de lucrători de la calea ferată şi aşteaptă un mesaj de la Grindeanu luni dimineaţă : ,,Ultimul apel al ceferiștilor către Guvernul României Potrivit proiectului unei Ordonanțe de Urgență a Guvernului privind unele măsuri fiscal bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea unor acte normative se intenționează prorogarea intrării în vigoare a Statutului personalului feroviar pentru data de 01.01.2023. Această Lege a ceferiștilor a fost negociată ani de zile și a fost votată în Parlamentul României, ca dovadă a recunoașterii drepturilor care se cuvin acestei categorii profesionale, cea a lucrătorilor feroviari. Prin acest comunicat de presă facem o invitație oficială domnului Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, să se adreseze tuturor ceferiștilor luni, 20 decembrie 2021, între orele 8.00 și 10.00, deoarece noi vom fi cu toții la locurile noastre de muncă, așa cum am fost dintotdeauna, și vom aștepta mesajul Guvernului României.” au transmis sindicaliştii de la CFR.
Dacă Guvernul menţine decizia de a amâna intrarea în vigoare a Statutului Personalului Feroviar, trenurile ar putea să râmână în remize : ,,înțelegem să decidem spontan, pe parcursul zilei de luni, 20 decembrie 2021, dacă va fi sau nu nevoie să PROROGĂM desfășurarea activității in sectorul feroviar pe perioada nedeterminat ă ca soluție ultimă de a ne apăra drepturile stabilite prin lege de Parlamentul României și pentru a ne păstra locurile de muncă singurele
care pot garanta viitorul nostru și al zecilor de mii de familii care depind de munca noastră.” potrivit Federaţiei Feroviare Mişcare Comercial Vagoane.
Pe lângă majorarea salariilor, Statutul Personalului Feroviar prevede şi reducerea limitei de vârstă pentru pensionare, gratuitate la călătoriile cu trenul sau metrou, (gratuitate pe calea ferată şi pentru membrii familiei) sau decontarea a 50 % din concediul de odihnă.