Azomureș oprește de astăzi producția de îngrășăminte. Compania susține că va relua producția „dacă și când condițiile pieței o permit”

Produse Azomures

Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultură din România, anunță că oprește producția de îngrășăminte, temporar, începând de astăzi, compania spunând că va relua producția „dacă și când condițiile pieței o permit”.

Compania susține că, din 6 decembrie, când Azomureș a făcut anunțul inițial de pregătire pentru oprirea producției, prețul gazelor naturale în România a continuat să crească semnificativ.

Spre comparație, pe 6 decembrie, prețul gazelor livrate în ianuarie 2022 era de 90 euro/MWh, pe 15 decembrie, prețul pentru gazele livrate în ianuarie era de 132 euro/MWh. De remarcat, la nivel european prețul gazului a continuat să crească, dar în România creșterea a fost și mai pronunțată, iar decalajul pentru utilizatorii industriali din România se adâncește.

Dacă în prima jumătate a anului 2021, cotația la Bursa Română de Mărfuri (BRM) însemna o reducere de 3 euro față de prețul de referință European (TTF), în ultima lună în România prețul final a fost cu 9 euro peste prețul de referință TTF.

Între timp, prețul certificatelor de carbon a crescut la un nivel de peste 80 de euro/tonă CO2, după ce a început anul în jurul a 30 de euro.

În această situație, Azomureș afirmă că nu poate produce îngrășăminte la prețuri accesibile distribuitorilor și fermierilor.

„Combinarea acestor efecte pe piața românească înseamnă că prețul îngrășămintelor românești ar fi printre cele mai ridicate din Europa dacă costurile locale ale materiei prime principale, gazele naturale, ar fi transferate complet asupra produsului final. Este imposibil ca fermierii români să accepte astfel de prețuri și, prin urmare, este imposibil ca Azomureș să opereze cu astfel de costuri”, a declarat Harri Kiiski, CEO Azomures.

Din punct de vedere tehnic, instalațiile de producție de pe platforma Azomureș se vor opri complet în următoarele zile, până luni 20 decembrie.

„Planul tehnic de protecție a instalațiilor și echipamentelor pentru perioada rece (winterization) este activat, angajații vor veni la serviciu și sunt pregătiți în orice moment să reia producția dacă și când condițiile pieței o permit. Această oprire nu reprezintă o revizie, singurele noastre activități vor fi mentenanța locală și pregătirea instalațiilor pentru iarnă, dar vom încerca să gestionăm cât mai bine platforma până când situația de pe piața din România se va îmbunătăți”, a completat Harri Kiiski.

Azomureș susține că campania agricolă de primăvară (martie – aprilie 2022) poate fi grav afectată de lipsa aprovizionării cu îngrășăminte, consecințele urmând să fie mai vizibile în vara anului 2022.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: