Marea Britanie naţionalizează un furnizor de utilităţi care aprovizionează 1,7 milioane de gospodării

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Guvernul britanic va gestiona, temporar, furnizorul de gaze şi electricitate Bulb, prima naţionalizare forţată a unei companii britanice după criza bancară din 2008, transmite agenția Bloomberg, citată de Agerpres.

Guvernul de la Londra şi Autoritatea de Reglementare din Energie (Ofgem) se vor asigura că acei 1,7 milioane de clienţi ai Bulb nu vor suferi întreruperi în aprovizionarea cu gaze şi electricitate prin numirea unui administrator special. Costurile pentru gestionarea de către stat a celei de a şaptea mari companii de utilităţi din Marea Britanie vor fi suportate de Trezorerie.

Procesul se va derula “în cel mai scurt timp posibil”, a precizat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic într-un comunicat de presă.

“Clienţii firmei Bulb nu trebuie să facă nimic, nu va fi nicio întrerupere în aprovizionare sau modificări ale preţurilor actuale”, se mai arată în comunicat.

Este pentru prima dată când numirea de către stat a unui administrator este utilizată în sectorul energetic, un semnal că criza din sectorul energetic din Marea Britanie a ajuns la un “punct de cotitură”, susţine Justina Miltienyte, expert pe energie la comparatorul de preţuri Uswitch Ltd.

Creşterea explozivă a preţurilor la utilităţi a făcut ca 21 de furnizori britanici să intre în colaps începând din luna august şi până în prezent, după ce aceştia au vândut energia la preţuri mult mai mici, conform contractelor cu preţuri fixe, în timp ce preţurile s-au majorat de patru ori.

Naţionalizarea firmei Bulb vine după ce marii furnizori au avertizat în repetate rânduri că în scurt timp vor avea dificultăţi în a prelua noi clienţi. În ultimele luni, peste două milioane de consumatori britanici au fost forţaţi să îşi schimbe furnizorul, ceea ce a afectat capacitatea companiilor rămase pe piaţă de a prelua noi clienţi.

Comparatorul de preţuri Uswitch Ltd. sfătuieşte gospodăriile să nu anuleze plăţile sau să schimbe furnizorul, deoarece este puţin probabil ca în momentul actual să găsească oferte mai bune în altă parte.

“În viitor este posibil ca administratorul să închidă furnizorul şi să mute clienţii în altă parte. Însă, clienţii vor fi informaţi de Ofgem şi administrator cu privire la ceea ce se va întâmpla în perioada următoare”, a apreciat Justina Miltienyte.

Preţurile de referinţă la gaze în Marea Britanie sunt în prezent de patru ori mai mari decât erau la începutul anului. Pe lângă faptul că au fost forţaţi să vândă energia consumatorilor la preţuri mult mai mici decât au plătit ei pentru a o achiziţiona, furnizorii estimează că pierd aproximativ 1.000 de lire sterline pentru fiecare consumator de pe urma preţurilor reglementate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: