O companie de închirieri auto a comandat 100.000 de mașini de la Tesla

tesla sursa foto: Pixabay

Hertz, una din cele mai mari companii de închirieri auto din SUA, care numai în urmă cu patru luni a ieșit din faliment, a plasat o comandă de 100.000 de vehicule Tesla, acesta fiind primul pas al unui plan ambițios de electrificare a flotei sale de mașini de închiriat, scrie Bloomberg.

Mașinile vor fi livrate în următoarele 14 luni, iar sedanurile Model 3 de la Tesla Inc. vor fi disponibile pentru închiriere în locațiile Hertz din principalele piețe din SUA și părți ale Europei începând cu luna noiembrie, a anunțat compania de închirieri auto într-un comunicat. Clienții vor avea acces la rețeaua de supraalimentare a Tesla (există 5 astfel de stații în România), iar Hertz își construiește, de asemenea, propria infrastructură de încărcare.

Este cea mai mare achiziție încheiată vreodată pentru vehicule electrice, iar Tesla va obține venituri de aproximativ 4,2 miliarde de dolari, potrivit unor surse apropiate tranzacției.

„Cum democratizăm accesul la vehiculele electrice? Aceasta este o parte foarte importantă a strategiei noastre. Tesla este singurul producător care poate produce vehicule electrice la scară mare”, a declarat Mark Fields, care s-a alăturat Hertz în calitate de director executiv interimar la începutul acestei luni, într-un interviu.

Preţul unui Tesla Model 3 începe de la 44.000 de dolari, ceea ce înseamnă că întreaga comandă făcută de Hertz are o valoare de aproximativ 4,4 miliarde de dolari, cu condiţia ca întreaga comandă să fie compusă numai din acest sedan.

Fields a refuzat să precizeze care este preţul plătit de Hertz pentru comanda sa de automobile Tesla dar a spus că graţie acestei comenzi, automobilele electrice vor reprezenta mai mult de 20% din flota globală a Hertz. Potrivit lui Fields, în prezent Hertz are între 430.000 şi 450.000 de vehicule disponibile la nivel mondial, adăugând că firma va colabora şi cu alţi producători de automobile electrice.

Planul de electrificare al Hertz, care în cele din urmă va cuprinde toate cele aproape jumătate de milion de mașini și camioane ale companiei din întreaga lume, este prima mare inițiativă de la ieșirea din faliment în iunie. Noii proprietari ai Hertz, Knighthead Capital Management și Certares Management, dau astfel semnale că intenționează să zdruncine o industrie dominată de câțiva jucători mari, care de obicei întârzie schimbarea.

Prin blocarea unei bucăți atât de mare din producția Tesla – comanda este echivalentă cu aproximativ o zecime din ceea ce producătorul auto poate produce în prezent într-un an – Hertz poate împiedica rivalii să îi copieze strategia. De asemenea, Hertz încalcă o tradiție din sectorul auto, plătind prețul complet pentru mașini bine dotate, mai degrabă decât modelul de bază tipic, sedanurile simple.

Tesla se apropie de capitalizare de 1.000 de miliarde de dolari

Constructorul american de automobile electrice Tesla Inc s-a apropiat luni de intrarea în clubul select al companiilor cu o capitalizare de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari, după ce compania fondată de Elon Musk a primit cea mai mare comandă din istoria sa, 100.000 de vehicule pentru firma de închiriere Hertz, transmite Reuters.

Imediat după anunţarea acestei comenzi record, acţiunile Tesla au crescut cu 7,5% până la un nou maxim istoric de 978 de dolari. Cotaţia acţiunilor Tesla a fost impulsionată şi de informaţia că Tesla Model 3 a fost cel mai vândut automobil în Europa în luna septembrie.

Potrivit calculelor Reuters, acţiunile Tesla vor trebui să ajungă la o cotaţie de 995,75 dolari pentru ca producătorul de automobile electrice să ajungă la o valoare de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari. În acest caz, Tesla, care este deja cea mai valoroasă companie producătoare de automobile, s-ar alătura unui club de elită din care mai fac parte doar Apple Inc, Amazon.com, Microsoft Corp şi Alphabet Inc.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: