EXCLUSIV Sonae Sierra caută terenuri în București pentru dezvoltarea de proiecte care să îmbine rezidențialul, cu comercialul și cu birourile

ParkLake

Sonae Sierra, dezvoltatorul și proprietarul mall-ului Parklake de lângă parcul IOR din cartierul Titan al Bucureștiului, caută terenuri în București pentru dezvoltarea unor proiecte urbane sustenabile, care să integreze mai multe utilizări imobiliare (rezidențial, birouri, retail și divertisment.

Potrivit lui Cristóvão Rocha, Development & Expansion Manager Romania, Sonae Sierra, compania încă lucrează la stabilirea acetor proiecte. „România este o piață cheie pentru Sonae Sierra și depunem toate eforturile pentru a releva acest lucru și a ne pune amprenta asupra peisajului urban local.”

„Căutăm oportunități, mai ales în București. Ne axăm pe proiecte urbane sustenabile, care să se diferențieze și care să integreze diverse utilizări imobiliare (rezidențială, de birouri, pentru activități comerciale și de divertisment), în viața de zi cu zi a comunităților locale”, spune, pentru Economedia, Cristóvão Rocha.

În ritm cu această idee, nu ar fi exclus ca dezvoltatorul să se pregătească pentru dezvoltarea unui proiect rezidențial în apropiere de mall-ul Parklake, pe un rest din terenul inițial de8,2 hectare rămas de la dezvoltarea mall-ului.

În 2007, fostul partener al Sonae Sierra, Caelum Development a cumpărat repectivul teren, fosta bază sportivă Spartac, pentru dezvoltare, iar ulterior primii au intrat în afacere, pe care au preluat-o în totalitate, în 2018, la doi ani de la livrarea mall-ului de 70.000 mp.

Criza din 2008 și disputele cu diferite ONG-uri au întârziat cu aproape un deceniu apariția centrului comercial, pentru care era, inițial, stabilită o investiție de 600 de milioane de euro, redusă ulterior la 180 de milioane de euro.

Deși Sonae Sierra mai deține mall-ul River Place din Râmnicu Vâlcea și două terenuri la Craiova, șase hectare, și la Ploiești, 16 hectare, compania s-a abținut să mai construiască ceva, după ce a întrerupt, în criză, lucrările la Adora Mall Craiova.

De altfel, compania evită să mai vorbească direct despre bugete și bani.

„Nu avem un buget definit. Unul dintre obiectivele noastre este acela de a transforma orașele și de a proiecta, gestiona și dezvolta spații urbane inovatoare și sustenabile. Urmărim să facem acest lucru într-un mod durabil, astfel că în România – precum și în celelalte țări – vom lua în considerare oportunități viitoare în linie cu această strategie de investiții”, arată Cristóvão Rocha.

Deocamdată, cel puțin, Sonae Sierra nu are, în prezent, niciun proiect în dezvoltare în România, potrivit lui Cristóvão Rocha, dar poate la anul va demara o nouă investiție a dezvoltatorului cu capital anglo-portughez.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: