Indicele rentabilității investițiilor la BVB, dublu față de cifrele SUA sau cele europene

BVB, Bursa de valori Bucuresti, investitii Sursa foto: Bursa de valori București

Piața de capital din România a înregistrat rate de creștere semnificative în primele nouă luni ale anului, iar investitorii au alocat resurse financiare substanțiale pieței de capital din România, unde valoarea totală a tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare a ajuns la aproape 13 miliarde lei, echivalentul a 2,6 miliarde euro, în creștere cu 4,2% față de primele nouă luni din anul  precedent.

Într-un astfel de context, indicele BET al României a crescut cu 3,8% numai în septembrie, în timp ce indicele BET-TR, care include și dividende, a crescut cu 4,5% în aceeași perioadă. După primele nouă luni, rata de creștere a indicelui BET a fost de 29%, cu BET-TR în creștere cu 35,6%.

Conform datelor Refinitiv Eikon și BVB, la nivelul indicilor de rentabilitate a prețurilor, după primele nouă luni, indicele BET (+ 28,9%) a înregistrat un ritm de creștere dublu comparativ cu indicele S&P 500 al SUA (+ 14,7%) sau cu STOXX600 din Europa (+ 14%). De asemenea, piața românească a depășit indicele MSCI Frontier Markets (+ 15%) sau indicele FTSE Emerging Markets (-1%).

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Aceleași date arată că, la nivelul indicilor de randament total, BET-TR (+ 35,6%) a avut o rată de creștere dublă comparativ cu S & P500 TR (+ 15,9%) sau STOXX600 GR (+ 16,6%). În același timp, România a avut performanțe puternic pozitive comparativ cu FTSE Emerging Markets TR (+ 1,2%) sau cu MSCI Frontier Markets GR (+ 19,2%).

„Efervescența pieței de capital din România a însemnat o accelerare semnificativă a listărilor de instrumente financiare în primele 9 luni: 22 de emisiuni de obligațiuni și 6 noi emisiuni de titluri de stat în valoare totală de 1 miliard euro și 19 noi companii listate la bursă cu o sumă cumulativă capitalizare de 1 miliard euro. A fi o companie cotată este despre a fi performant, companiile cotate la BVB au devenit din ce în ce mai valoroase, după cum arată nivelurile record de capitalizare atinse în acest an și au recompensat investitorii cu randamente semnificativ mai mari decât alte piețe dezvoltate. În conformitate cu noile tendințe ale pieței, am lansat și am început deja să promovăm noua identitate de marcă a Bursei de Valori București și am răspuns la cererea investitorilor prin crearea unui indice pe segmentul AeRO dedicat companiilor românești ”, a declarat Radu Hanga, Președinte al Bursei de Valori București.

De altfel, companiile românești au devenit din ce în ce mai vizibile pe radarul investitorilor internaționali. Începând cu 20 septembrie 2021, România are cinci companii la indicii furnizorului global FTSE Russell: Banca Transilvania (TLV), Nuclearelectrica (SNN), OMV Petrom (SNP), TeraPlast (TRP) în indicii FTSE Global All-Cap și Bittnet (BNET) în indexul FTSE Global Micro-Cap.

„Dezvoltăm continuu piața de capital în mod organic și durabil: am aprobat includerea a încă două companii în indicele BET, care are acum 19 emitenți; lansăm primul indice pentru segmentul AeRO și alți 2 indici pentru piața reglementată; am simplificat accesul pe piață pentru companiile care doresc să fie listate din 2022 pe segmentul alternativ. Privind spre viitorul imediat, vom prezenta acționarilor noștri etapa de implementare a proiectului de contrapartidă centrală, care are toate șansele de a deveni operațional în a doua jumătate a anului viitor, când ar putea avea loc primele tranzacții cu instrumente financiare derivate. Poziționăm România ca o piață de capital atractivă în regiune, iar companiile românești câștigă din ce în ce mai mult expunerea la indici internaționali ”, spune Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

În ceea ce privește piața internă, Bursa de Valori București își continuă eforturile de dezvoltare și, începând cu 11 octombrie, lansează BET AeRO, primul indice dedicat segmentului de tranzacționare multilateral care va cuprinde 20 de companii românești. Împreună cu BET AeRO, BVB va lansa încă doi indici pentru piața reglementată: BET-TRN și BET-XT-TRN reprezintă variantele randamentului net total al indicilor BET-TR și BET-XT-TR.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: