Un desen mural care îl înfăţişează pe Ivan Patzaichin, cel mai mare canotor român, a fost realizat în staţia de metrou Ştefan cel Mare, lângă Stadionul Dinamo. Omagiul inedit pentru legendarul campion care a câştigat şapte medalii la Jocurile Olimpice vine la o lună de la decesul acestuia şi îl ilustrează cu o imagine din tinereţe, într-o canoe şi cu pagaia în mână, pe un fond albastru ce simbolizează apa, cu o jumătate de lună stilizată şi în faţa unei clepsidre răsturnate care semnifică timpul şi ciclul vieţii.
Autorul lucrării murale realizate în onoarea legendarului campion, Ivan Patzaichin, este Obie Platon. La realizarea operei artistul a munci două săptămâni. De asemenea, cei care vor să vadă alte creații ale artistului pot vizita expoziția personală CNNCT/DSCNNT (Connect/Disconnect). Obie Platon, la Kulterra Gallery, pe strada Știrbei Vodă 104-106, până pe 28 noiembrie 2021.
Tot la staţia Ştefan cel Mare cunoscută şi ca „Dinamo”, Metrorex a aşezat, luna trecută, o placă memorială cu numele canotorului şi o pagaie, un omagiu discret pentru cel care s-a remarcat prin implicarea în promovarea şi protejarea Deltei Dunării.
Patzaichin a fost protagonistul unuia dintre cele mai grăitoare momente de profesionalism și dedicație în sport, exemplu deosebit de perseverenţă. În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o cursă de calificare, i s-a rupt vâsla (pagaia) în plină cursă. El a continuat însă să vâslească cu restul de vâslă, știind că, dacă trece linia de finish – indiferent de timpul obținut – poate intra în recalificări. Așa s-a întâmplat, a ajuns apoi în finala cursei și a câștigat aurul olimpic, fiind ovaționat de spectatori și omagiat de restul competitorilor.
În 2014, cu ocazia Centenarului Comitetului Olimpic Român, mai multe staţii de metrou din Bucureşti au fost redenumite temporar după marii campioni olimpici ai României, staţia Piaţa Unirii 1 luând numele lui Ivan Patzaichin.