Bursele, pe roșu. Facebook scade cu 5%, după un picaj al aplicațiilor și înaintea audierii unui „whistleblower” / Zuckerberg a pierdut 7 miliarde de dolari în câteva ore

facebook, display Sursa foto: Pixabay

Wall Street și alte burse din întreaga lume sunt pe roșu, după un picaj al acțiunilor companiilor tech. Rețeaua de socializare Facebook scădea de asemenea cu 5%, luni seara, după ce aplicațiile sale nu au putut fi accesate timp de câteva ore.

Indicele S&P scădea cu 1,35%, indicele compozit Nasdaq (care reunește companiile tehnologice) era pe minus cu 1,92%, iar FTSE 100 scădea cu 0,23%.

Declinul a fost cauzat în primul rând de o vânzare accelerată a acțiunilor Facebook și a altor mari companii de tehnologie.

Companii precum Apple Inc, Microsoft Corp, Alphabet Inc și Amazon.com Inc au scăzut cu procente cuprinse 2,4% și 5,8%.

Analiștii spun că investitorii și-au retras banii investiți în companiile de tehnologie, în contextul unei viitoare creșteri de dobânzi din partea Trezoreriei americane. O serie de probleme în comerțul dintre SUA și China au oferit un alt motiv de precauție.

Specialiștii susțin că inflația mai mare și dobânzile mai mari fac ca investitorii să considere mai puțin atractive acțiunile cu creștere ridicată, iar riscul câștigurilor poate fi, de asemenea, mai mare pentru unele companii de tehnologie.

Majorarea dobânzilor Trezoreriei SUA este susținută de datele recente care arată o creștere a cheltuielilor consumatorilor, o activitate accelerată a fabricilor și o majorare puternică a inflației, ceea ce alimentează îngrijorările că Rezerva Federală ar putea începe să renunțe la politica monetară relaxată mai devreme decât se aștepta.

Și raliul prețului petrolului a sporit îngrijorări cu privire la inflație și la viitorul ratelor dobânzilor.

Facebook, tras în jos de whistleblower și de picajul aplicațiilor

Și acțiunile Facebook au scăzut cu până la 6%, până la un minim intraday de 323 de dolari, care ar fi cel mai grav declin într-o singură zi, de la o scădere de 6,3% înregistrată pe 30 octombrie 2020. Acest declin se adaugă unei scăderi de circa 15% de la mijlocul lui septembrie.

Luni seara rețeaua de socializare se confrunta cu un blocaj prelungit al principalelor aplicații pe care le deține, respectiv Facebook, Messenger, Whatsapp și Instagram, utilizatorii de pe tot globul reclamând că acestea nu funcționează.

Declinul a fost cauzat și de informațiile scurse de un avertizor de integritate din companie, care a acuzat rețeaua de socializare că pune profiturile înaintea oamenilor. Frances Haugen, fost manager de produs în cadrul Facebook, a adunat mii de pagini de documente interne și le-a distribuit presei, parlamentarilor și autorităților de reglementare. Documentele, care au ajutat la formarea dosarului „The Facebook Files”, dezvăluie faptul că Facebook știa de multe probleme pe care le cauzau serviciile sale. Haugen, care și-a dezvăluit identitatea duminică online într-o emisiune intitulată „60 de minute” este programată să depună mărturie marți în Congres despre impactul Facebook asupra tinerilor săi utilizatori. Ea a mai spus că Facebook ajută în mod expres la extinderea mesajelor de ură și dezinformare, care duc la polarizare și creșterea audienței. Facebook ar fi știut de asemenea despre daunele pe care le cauzează Instagram asupra sănătății mintale ale fetelor adolescente și despre dezinformarea cu privire la revoltele de la Capitol din data de 6 ianuarie, în timp ce minimalizează problemele în public.

Ca răspuns, Facebook a subliniat că problemele cu care se confruntă produsele sale, inclusiv polarizarea politică, sunt complexe și nu sunt cauzate doar de tehnologie.

Declinul a făcut ca șeful Facebook Mark Zuckerberg să piardă circa 7 miliarde de dolari în numai câteva ore, scăzând la o avere de 120,9 miliarde de dolari.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: