Cristian Socol, unul dintre ideologii economici ai PSD, participant la negocierile de coaliție în anii trecuți, i-a acuzat pe  oamenii de afaceri români că „suferă de ipocrizie” într-o postare pe rețelele sociale. El s-a referit la protestele acestora după ce guvernul Ciolacu 2 a crescut taxe și impozite de pe o zi pe alta fără să le anunțe nici în campania electorală și nici la întâlnirile cu mediul de afaceri și sindicatele.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Socol e unul dintre autorii politicilor de creștere a salariilor bugetarilor într-un ritm mult mai alert decât în mediul privat.

Ca rezultat al politicilor PSD, România se îndreaptă spre un deficit bugetar de peste 8% din PIB în 2025, un record negativ în Europa.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

Din cauza cheltuielilor nesustenabile de la buget, guvernul a început să crească taxele și a luat mai multe măsuri de austeritate.

”Mulți oameni din mediul de afaceri din România suferă de ipocrizie și transmit prin media acest lucru. ”Am plătit impozite și taxe și Statul nu ne-a dat”. Nu îmi imaginez vreun moment că ei nu conștientizează că România nu poate trăi ca paradis fiscal cu servicii publice ca-n Vest. ”O țară ca afară” nu poate fi construită fără venituri normale la buget. Eurostat arată că România are printre cele mai mici impozite și taxe din Uniunea Europeană (vezi captura). La venituri fiscale ne ”batem” cu Irlanda pe ultimul loc, suntem cu 12 pp în urma mediei Uniunii Europene. La fel la Venituri bugetare”, a scris Socol.

Socol a susținut că România are printre cele mai mici impozite și taxe din UE, dar nu a vorbit despre taxarea muncii, care e printre cele mai mari din Europa. Or, taxarea muncii se răsfrânge negativ tot asupra mediului de afaceri, pentru că antreprenorii sunt cei care plătesc aceste dări la buget.

De asemenea, Socol a reclamat faptul că România colectează puțini bani la buget, dar a trecut sub tăcere dezincriminarea evaziunii fiscale sub un milion de euro printr-o lege inițiată chiar de către Marcel Ciolacu.

Reamintim că mediul de afaceri a reacționat puternic după ce guvernul Ciolacu a crescut în ultimele zile din 2024 impozitul pe dividende și a anunțat introducerea unei taxe pe construcțiile speciale deținute de companii. Ca urmare a reacțiilor negative, taxe pe construcțiile speciale a fost amânată.

Socol a fost propulsat de PSD în conducerea Fondului Român de Contragarantare, în timp ce soția sa, Aura Socol, a fost propusă tot de PSD ca membru în Consiliul de Administrație al BNR.