Compania de car-sharing Uber Technologies Inc a anunţat vineri că va începe să ofere un plan de pensii pentru şoferii săi din Marea Britanie, la câteva luni după ce instanţa supremă din această ţară a decis că şoferii Uber sunt angajaţi şi nu contractori independenţi şi în consecinţă beneficiază de drepturile acordate în mod normal angajaţilor, informează agenția AFP, citată de Agerpres.
Uber a informat că va contribui cu 3% din câştigurile realizate de şoferi la viitorul plan de pensii, iar şoferii pot alege să contribuie şi ei cu minim 5% din câştigurile lor.
Grupul american a subliniat că acesta este “primul plan de pensii pentru muncitorii cu orar flexibil” şi i-a îndemnat şi pe rivalii Ola, Bolt şi Addison Lee să ofere planuri similare de pensii pentru şoferii lor. “Aceasta va permite tuturor şoferilor să facă economii pentru viitorul lor chiar dacă lucrează pe multiple platforme”, a declarat Jamie Heywood, director pentru regiunile nordul şi estul Europei la Uber.
La rândul său, Mick Rix, liderul sindicatului GMB, a calificat planul de pensii anunţat de Uber ca un “pas enorm în direcţia bună”.
În luna mai a acestui an, Uber a anunţat că ajuns la un acord cu sindicatul britanic GMB pentru ca acesta să îi reprezinte pe cei aproximativ 70.000 de şoferi Uber din Marea Britanie. Această modificare de atitudine a Uber faţă de şoferii săi vine ca urmare a unei decizii din luna februarie a Curţii Supreme de Justiţie din Marea Britanie, conform căreia şoferii Uber sunt angajaţi şi nu contractori independenţi şi în consecinţă beneficiază de drepturile acordate în mod normal angajaţilor, precum salariu minim sau concedii plătite.
Uber activează pe piaţa din România din februarie 2015, în Bucureşti, şi s-a extins în 2016 în oraşele Cluj, Braşov şi Timişoara. În România, Uber are peste 450.000 de utilizatori, din care 350.000 în Bucureşti. România este a doua piaţă ca mărime în regiunea central şi est europeană, după Polonia, şi a cincea din Uniunea Europeană.