VIDEO Ce impact au asupra agriculturii românești noile ținte verzi ale UE. Florentin Bercu: Politica agricolă comună a devenit prea complexă pentru fermieri / Ni se cere mult mai mult cu bani mai puțini

tractor pesticide agricultura Pexels sursa foto: Pexels

Politica Agricolă Comună (PAC) a Uniunii Europene a devenit prea complexă, atât pentru fermieri, cât și pentru administrație, iar actorii din sector sunt de părere că li se cere mult mai mult cu bani mai puțini, a declarat Florentin Bercu, director, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V., în cadrul conferinței „Noile ambiții de mediu ale Europei și impactul asupra agriculturii românești”, organizată marți de Sierra Quadrant.

Potrivit lui, fermierilor din UE li se cere să rămână competitivi cu cei din afara UE, care nu au standarde atât de înalte precum europenii.

„Ne dorim să avem o politică agricolă comună cât mai simplă, cu abordare realistă a problemelor de pe teren. Când venim cu interzicerea neonicotinoidelor, Green Deal, Farm to Fork, cu costuri sporite nu pentru fermieri, acestea vin și pentru consumatori”, a spus Bercu.

Mihail Dumitru, DG AGRI: Dacă nu ne angajăm cu toții în această tranziție verde nu vom reuși

Agricultura este sectorul cel mai afectat din punct de vedere al incidenței schimbărilor climatice și, dacă nu ne angajăm cu toții în această tranziție verde, nu vom reuși, a declarat Mihail Dumitru – director general adjunct al Directoratului General Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG AGRI) din cadrul Comisiei Europene.

Potrivit lui, agricultura lucrează cu natura. „Dacă crește temperatura globală, dacă frecvența și intensitatea precipitațiilor se schimbă, agricultura este afectată direct. Dar agricultura este parte a soluției, pentru că este sectorul economic care are capacitatea de a capta și de a stoca carbonul. Acest potențial vrem să fie sprijinit cât mai mult, să fie folosit la maximum”, a spus el.

Nicu Vasile, LAPAR: Mă aștept o creștere de 15-20% a prețurilor în perioada sărbătorilor de iarnă

În perioada sărbătorilor de iarnă este așteptată o creștere de 15-20% a prețurilor, a declarat Nicu Vasile, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Din perspectiva problemelor cu care se confruntă fermierii, el a menționat forța de muncă și seriozitatea.

Florentin Bercu, UNCSV: Suntem dezamăgiți că în PNRR au rămas doar desecările

Eforturile financiare din partea bugetului UE sau statului român nu ajung în cele din urmă către fermieri și va trebui să ne axăm mai mult pe întărirea puterii de nergociere a fermierului în lanțul alimentar, mai declarată Florentin Bercu.

El susține de asemenea că „suntem stupefiați și total dezamăgiți că în PNRR au rămas prinse doar desecările”. „Sperăm ca Ministerul Agriculturii să înlocuiască acel segment de desecare cu un pachet integral de irigații desecări drenaje”, spune Bercu.

Gabriel Corbu, antreprenor: Va fi o creștere a prețurilor de cel puțin 10-15% 

Și Gabriel Corbu, antreprenor la Grădina Corbilor, estimează că va exista o creștere a prețurilor de cel puțin 10-15%.

„Noile ambiții de mediu ale Europei și impactul asupra agriculturii românești”

Care sunt provocările cu care se confruntă agricultorii și producătorii din România în fața noii Politici Agricole Comune a Uniunii Europene? Aflați marți, de la ora 10.00, la conferința online „Noile ambiții de mediu ale Europei și impactul asupra agriculturii românești” în care experți din domeniu vor discuta despre efectele politicii Green Deal a UE.

Conferința este organizată de compania de insolvență Sierra Quadrant și va avea următorii invitați:

Mihail Dumitru – director general adjunct al Directoratului General Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DG AGRI) din cadrul Comisiei Europene
Marius Micu – secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale
Nicu Vasile – preşedinte, Liga Asociaţiilor Producă­torilor Agricoli din Ro­mâ­nia (LAPAR)
Florentin Bercu – director, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – U.N.C.S.V.
Gabriel Corbu – antreprenor, Grădina Corbilor

Moderator:
Cristian Pantazi, jurnalist G4Media.ro.

Aceasta este a doua conferință dintr-o serie de 12 întâlniri organizate de Sierra Quadrant, care își propun să găsească răspunsuri la întrebările nespuse, în încercarea de a înțelege viitorul la care va trebui să ne adaptăm.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: