Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate, susține că România se întoarce în anii ’90 în contextul în care Parlamentul scutește de impozit câștigurile din cryptomonede, în timp ce Ministerul Finanțelor discută creșteri de impozite.
„Incredibilă mizeria asta! Parlamentul scutește de impozit câștigurile din crypto (miliarde de euro!) în timp ce Finanțele discută creșteri de impozite pe muncă și TVA!!! Ne întoarcem în anii ’90 când Monitorul era plin de scutiri de taxe vamale pentru șmecheri care aveau vapoarele cu marfă în vamă? Legea a fost alaltăieri votată în Cameră și merge la promulgat. Sper să nu fie promulgată!”, scrie Biriș, pe Facebook.
Amintim că Camera Deputaților a aprobat, luni, ca for decizional, un proiect de lege care include, printre altele, scutirea de impozit pe venitul persoanelor care obțin câștiguri din criptomonede până la 31 iulie 2025.
Amendamentul a fost propus de deputatul independent Sabin Șărmaș (ex PNL).
Deputații au introdus, „pe ascuns”, proiectul de lege privind aprobarea ordonanţei de urgenţă 107/2024, cunoscută drept „ordonanța amnistiei”, pe ordinea de zi de luni a plenului Camerei Deputaților, acesta nefiind anunțat în documentul oficial înainte de ședință, au declarat surse pentru Economedia.
Amendamentul depus la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgență a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionării creanţelor bugetare şi a deficitului bugetar pentru bugetul general consolidat al României în anul 2024, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative înscris la Camera Deputaților și prevăzut într-un raport al Comisiei pentru Buget, Finanțe și Bănci din 11 noiembrie:
„Art. II. Prin derogare de la prevederile art. 116 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv”.
În motivarea măsurii, Sabin Șărmaș afirmă că astfel vor „crește transparența” și încrederea.
„Această măsură tranzitorie contribui la creșterea transparenței în ceea ce privește tranzacțiile cu criptomonede efectuate de contribuabilii din România și ar permite o mapare reală a acestei piețe din economia românească. Prin această măsură temporară, investitorii vor avea posibilitatea de a-și transfera sumele câștigate cu titlu de investiții în instituțiile de credit din România, generând un flux de numerar suplimentar în economie. Totodată, prin acest cadru legal, instituțiile de credit vor avea încrederea de a permite transferul acestor sume în conturile curente, eliminând teama sau riscurile de fraudă care planează în prezent”, se arată în motivarea la amendamentul depus de deputatul independent Sabin Șărmaș (ex PNL).
Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie promulgat de șeful statului și publicat în Monitorul Oficial.
Conform Codului fiscal, veniturile din transferul de monedă virtuală sunt încadrate drept venituri din alte surse. Impozitul pe venit datorat, în cotă de 10%, se calculează, pe baza declarației unice, prin aplicarea cotei asupra câștigului din transferul de monedă virtuală (determinat ca diferență pozitivă între prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe aferente tranzacției), potrivit Avocatnet.ro. Câștigul sub nivelul de 200 lei/tranzacție nu se impozitează, cu condiția ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei. În funcție de nivelul veniturilor din tranzacțiile cu criptomonede, persoanele fizice pot fi obligate și la plata contribuției la sănătate (cotă: 10%). Proiectul amintit nu se referă și la această obligație, ci numai la impozit.
Deputatul independent Sabin Sărmaș (fost PNL), cel care a inițiat un amendament pentru scutirea de impozit pe venitul persoanelor care obțin câștiguri din criptomonede până la 31 iulie 2025, este un vechi investitor pe această piață.
În același timp, amintim că specialiștii din administrația centrală lucrează în acest moment cu mai multe scenarii de politici fiscale care să ducă la scăderea deficitului bugetar și creșterea veniturilor la buget cu 1,1% din PIB în 2025, așa cum s-a angajat guvernul în Planul fiscal trimis la UE, au declarat pentru G4Media multiple surse oficiale. Toate scenariile implică creșteri de taxe și impozite, plus creșterea bazei de impozitare prin eliminarea unor excepții. De notat că atât liderii PSD, cât și cei PNL – partidele din coaliția de guvernare – au promis constant că nu vor crește taxele și impozitele în 2025.