Profiturile gigantului energetic polonez de stat Orlen au scăzut cu 96% în al treilea trimestru/ Opoziția dă vina pe șefii aduși de noul guvern

Orlen Sursa foto: Facebook/ ORLEN

Gigantul energetic polonez de stat Orlen a raportat o scădere accentuată a profiturilor trimestriale, înregistrând câștiguri nete de 188 de milioane de zloți (43,3 milioane de euro pentru al treilea trimestru din 2024, o scădere de aproape 96% față de anul precedent, scrie Notes From Poland.

Partidul de opoziție Lege și Justiție (PiS) și Daniel Obajtek – directorul general al Orlen în perioada în care PiS se afla la guvernare – au declarat că cifrele sunt dovada că noua conducere a companiei – instalată sub actualul guvern – „o dă în bară”.

Cu toate acestea, firma a respins astfel de critici, susținând că „a înregistrat o performanță operațională solidă” într-un mediu macroeconomic dificil și afirmând că, dacă se exclud anumite evenimente unice și factori contabili, profiturile nete de până acum din acest an ar fi fost mai mari decât în aceeași perioadă din 2023.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Piața, între timp, a primit cu optimism publicarea rezultatelor Orlen, prețul acțiunilor firmei crescând cu peste 3% joi dimineață.

Veniturile pentru trimestrul al treilea s-au ridicat la 67,9 miliarde zloți, în scădere față de 75,9 miliarde zloți în aceeași perioadă a anului trecut. Profitul net s-a ridicat la 188 de milioane de zloți în trimestrul al treilea, în scădere de la 4,5 miliarde de zloți anul trecut – o scădere de aproape 96% de la an la an.

În primele nouă luni ale acestui an, profiturile nete ale Orlen s-au ridicat la puțin peste 3 miliarde de zloți, față de 20 de miliarde de zloți în aceeași perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, compania afirmă că rezultatele nete reflectă obstacole economice semnificative, citând o scădere cu 65% a marjelor de rafinare comparativ cu anul precedent și aprecierea zlotului în raport cu dolarul american drept „factori-cheie care afectează performanța”.

De asemenea, compania menționează că profitul său din trimestrul al treilea înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare (EBITDA) la nivelul LIFO (o metodă de contabilizare a stocurilor în care cele mai recent produse articole sunt înregistrate ca fiind vândute primele), ajustat pentru situațiile excepționale și impactul reglementărilor, a fost similar cu nivelul de anul trecut de 8,6 miliarde zloți (1,98 miliarde EUR).

„În ciuda condițiilor macro dificile, am obținut rezultate financiare care sunt la același nivel cu cele de anul trecut”, a declarat directorul general al Orlen, Ireneusz Fąfara.

În cadrul unei conferințe de presă, acesta a menționat, de asemenea, că profiturile extraordinare din anii anteriori au rezultat, printre altele, din războiul din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la carburanți.

„Acea perioadă a trecut, a venit normalizarea. Ne întoarcem la perioada de dinaintea războiului”, a spus el, citat de serviciul de știri financiare Money.pl.

Cu toate acestea, predecesorul lui Fąfara, Obajtek – care a condus compania timp de șase ani sub conducerea PiS înainte de a fi demis în februarie și care este acum un politician PiS ales – nu a împărtășit interpretarea noului CEO și a numit rezultatele Orlen „dezastruoase”.

„Dezastrul Orlen continuă cu viteză maximă”, a scris el pe X.

Ca răspuns la postarea lui Obajtek, biroul de presă al Orlen a publicat un infografic care susține că „profitul net al Orlen, excluzând efectele contabile, plățile statului și erorile de management din trecut”, ar fi atins 14 miliarde de zloți (3,2 miliarde de euro) în primele nouă luni ale anului 2024, în creștere de la 12 miliarde de zloți (2,76 miliarde de euro) în anul precedent.

Obajtek a respins argumentul, acuzându-l pe Orlen de „contabilitate creativă” și inconsecvență în luarea în considerare a anumitor factori.

Între timp, un fost ministru în guvernul PiS, Janusz Cieszyński, a răspuns la infografic subliniind că, în ultimul an, acțiunile Orlen au scăzut cu aproape 18 %.

„Ca acționar minor al Orlen, am o întrebare: ați putea să-mi răscumpărați acțiunile la prețul de acum un an? Din moment ce compania câștigă mai mult, cu siguranță ar fi rentabil”, a întrebat el ironic.

Joi la prânz, după publicarea rezultatelor miercuri seară, acțiunile Orlen erau în creștere cu aproape 3,2% pe zi, ceea ce indică faptul că investitorii au privit favorabil informațiile publicate de Orlen.

Krzysztof Kozieł, analist la Pekao SA, a remarcat că evoluția a fost în concordanță cu rezultatele preliminare, „deci nu există surprize pe această parte”.

„Numai scăderea profitului net se datorează deprecierilor de active de 3,5 miliarde de zloți (806 milioane de euro). Dacă nu ar fi fost acest lucru, rezultatul net de la an la an ar fi fost mai mare”, a declarat el pentru Notes from Poland. Acesta a mai adăugat că, în cazul unor companii precum Orlen, „piața se uită la linia EBITDA și la fluxul de numerar”.

El a atribuit mișcarea pozitivă de astăzi a prețului acțiunilor Orlen unei noi reduceri recente a cheltuielilor de capital, posibilității unor reduceri suplimentare ale cheltuielilor de capital și angajamentului companiei de a-și menține plata dividendelor.

Vorbind ieri, Magdalena Bartoś, vicepreședintele Orlen responsabil cu finanțele, a precizat că cheltuielile firmei cu proiectele de capital din acest an vor fi cu aproximativ 5 miliarde de zloți mai mici decât se estimase anterior.

La conferința de presă de ieri, Orlen a anunțat, de asemenea, că va informa publicul până la 10 decembrie cu privire la viitorul celei mai mari investiții a companiei, construcția unei uzine petrochimice în Płock, denumită Olefin III.

Compania va decide între optimizarea sau oprirea totală a proiectului, al cărui cost a crescut de la 8,3 miliarde de zloți (1,91 miliarde de euro) planificați în 2018 la 51 de miliarde de zloți (11,75 miliarde de euro) estimați în prezent.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: