VIDEO Cum a fost construit roverul Perseverance care explorează Marte și ce echipamente are la bord

Ilustrație digitală cu Perseverance pe Marte sursa NASA Foto: Ilustrație digitală cu Perseverance pe Marte (sursa: NASA)

Este aproape la fel de mare și de greu ca un Mini. Este electric, autonom și capabil de aventuri în off-road. Se numește Perseverance și este noul rover NASA care caută dovezi că viața a existat în trecut pe Marte, arată Autocritica.ro într-o analiză dedicată noii misiune pe planeta roșie.

Fișa tehnică: Perseverance are o lungime de 3 metri, o lățime de 2.7 metri și o înălțime de 2.2 metri, în timp ce masa ajunge la 1025 de kilograme. La fel ca în cazul unei mașini obișnuite, caroseria roverului are rolul de a proteja computerul și sistemele electronice prin menținerea unei temperaturi relativ constante. Părțile laterale și partea de jos formează cadrul șasiului, în timp ce partea superioară reprezintă puntea pe care sunt amplasate numeroase instrumente. Dacă vrei, poți compara această construcție cu cea a unei mașini decapotabile.

Abilitatea de mișcare este esențială pentru ca roverul să-și îndeplinească misiunea științifică pentru care a fost trimis pe Marte. Perseverance este echipat cu șase roți, iar fiecare roată are propriul motor. În plus, cele două roți din față și cele două roți din spate au motoare individuale pentru direcție, astfel că roverul este capabil să vireze și să se rotească la 360 de grade. Roțile sunt realizate din aluminiu și titan și au un diametru de 20.7 inch, iar o rotire completă a unei roți fără “derapaje” permite roverului să înainteze 1.65 de metri. În plus, roțile sunt acoperite cu 48 de șenile pentru o tracțiune mai bună și cu spițe curbate din titan pentru sprijin elastic, astfel că roverul poate aborda atât terenuri mai nisipoase, cât și roci dure. Un adevărat off-roader.

Perseverance funcționează pe baza unui generator termoelectric cu o masă de 45 de kilograme și dimensiuni de 46×44 centimetri, iar acesta este poziționat în partea din spate a roverului și a primit oficial numele de Multi-Mission Radioisotope Thermoelectric Generator (MMRTG). Generatorul utilizează 4.8 kilograme de dioxid de plutoniu radioactiv care generează căldură în timpul procesului de descompunere. Căldura respectivă este transformată în energie electrică, iar aceasta alimentează toate sistemele și instrumentele roverului. (Foto: Ilustrație digitală cu Perseverance pe Marte (sursa: NASA)

Citește tot articolul pe Autocritica.ro, partener Economedia.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: