Paradoxul din construcţii: economia cere constructori, dar tinerii nu vor să lucreze pe şantiere. „Nu terminăm nici măcar jumătate din proiectele pe care ni le propunem. Am ajuns cu cuţitul la os” – Erbaşu

constructii, santier, muncitori Sursa foto: Facebook/ FMI

Sectorul construcţiilor din România are nevoie de sute de mii de angajaţi, specialişti, lucrători calificaţi, chiar şi muncitori necalificaţi, însă deficitul de personal din domeniu nu poate fi acoperit, pentru că tinerii nu vor să lucreze pe şantiere, iar formarea specialiştilor este de durată, spune Cristian Erbaşu, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

În timp ce criza preţurilor la materialele de construcţii este limitată şi va fi reglementată, cea a lipsei de personal din sectorul construcţiilor este acută şi se va întinde pe o perioadă mult mai îndelungată.

„Trăim un paradox… În condiţiile în care economia cere constructori nu avem constructori, nu avem firme de construcţii şi nici studenţi. Piaţa cere, dar tinerii nu vin în acest domeniu. Trebuie să facem ceva să-i atragem care e greu şi nu e la fel de elegant ca altele. Nu lipsa banilor, a bugetelor va face ca nici 25 sau 50% din proiectele pe care ni le propunem să nu poată fi realizate din lipsă de forţă de muncă. Acum ne trebuie sute de mii de specialişti de calibru, muncitori calificaţi chiar şi necalificaţi, dar ei nu vor apărea pentru că ei nu se formează nici măcar în doi ani. Nu ne-am ocupat de lucru. Sper, măcar acum, când am ajuns cu cuţitul la os, să ne gândim şi să acţionăm astfel încât peste 2, 3, 5 ani să avem rezultate”, a spus Erbaşu, cu ocazia aniversării Zilei Constructorului (n.r 14 septembrie este Ziua Constructorului, 14 septembrie 1895 fiind data inaugurării podului peste Dunăre de la Cernavodă, o capodoperă a ingineriei româneşti).

Potrivit estimărilor Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii, în sectorul construcţiilor lucrează peste 400.000 de angajaţi, iar deficitul curent de personal este de aproximativ 100.000 de lucrători. Pentru a reuşi şi derularea proiectelor propuse la finanţare prin PNRR, ar mai fi nevoie suplimentar de încă 200.000 de constructori. În prezent, pe şantierele din ţară lucrează aproximativ 10.000 de constructori din Asia, iar luna trecută Guvernul a aprobat un continget de încă 50.000 de lucrători asiatici pe piaţa forţei de muncă din ţară.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: