OpenAI a primit o linie de credit revolving de 4 miliarde de dolari și a ajuns la o lichiditate de 10 miliarde

chatgpt, inteligenta artificiala, openAI, tehnologie, viitor, chatbot Sursa foto: Unsplash / Levart Photographer

OpenAI are la dispoziţie o linie de credit revolving de 4 miliarde de dolari, aducând lichiditatea sa totală la peste 10 miliarde de dolari, relatează CNBC, conform News.ro.

Informaţia vine după ştirile de miercuri, că OpenAI şi-a încheiat recenta rundă de finanţare la o evaluare de 157 de miliarde de dolari, inclusiv cele 6,6 miliarde de dolari strânse de companie de la o listă extinsă de firme de investiţii şi mari companii de tehnologie.

La această rundă de finanţare au participat JPMorgan Chase, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Santander, Wells Fargo, SMBC, UBS şi HSBC.

Linia de credit de bază este de 4 miliarde de dolari, cu opţiunea de a o mări cu încă 2 miliarde de dolari. Împrumutul este negarantat şi poate fi folosit pe parcursul a trei ani.

Rata dobânzii plătită de OpenAI este egală cu rata de finanţare garantată overnight (SOFR) plus 100 de puncte de bază. SOFR, o măsură a costului împrumutului de numerar overnight, s-a situat la puţin peste 5% la începutul acestei săptămâni, ceea ce înseamnă că OpenAI ar plăti aproximativ 6% din banii pe care îi împrumută imediat.

”Aceasta înseamnă că avem acum acces la lichidităţi de peste 10 miliarde de dolari, ceea ce ne oferă flexibilitatea de a investi în noi iniţiative şi de a opera cu agilitate deplină pe măsură ce ne dezvoltăm”, a scris OpenAI într-o postare pe blog , adăug de joi, adăugând că compania intenţionează să folosească bani pentru a investi în cercetare şi produse, pentru a extinde infrastructura şi pentru a atrage talente.

”De asemenea, reafirmă parteneriatul nostru cu un grup excepţional de instituţii financiare, dintre care multe sunt şi clienţi OpenAI.”

Cea mai recentă rundă de finanţare a OpenAI a inclus o listă extinsă de firme de investiţii şi mari companii de tehnologie, condusă de Thrive Capital, care plănuia să investească 1 miliard de dolari.

Investitorii au inclus susţinătorul existent Microsoft, precum şi producătorul de cipuri Nvidia. Au participat şi SoftBank, Khosla Ventures, Altimeter Capital, Fidelity Management & Research Company, MGX şi Tiger Global, potrivit unor surse familiare cu situaţia.

Ascensiunea rapidă a OpenAI, care a început odată cu lansarea ChatGPT la sfârşitul anului 2022, a fost cea mai mare poveste din industria tehnologiei din ultimii doi ani, aducând conceptul de inteligenţă artificială generativă în prim plan şi deschizând calea pentru investiţii în AI de zeci de miliarde de dolari. La începutul acestui an, OpenAI a fost evaluat la 80 de miliarde de dolari, în creştere faţă de 29 de miliarde de dolari în 2023.

OpenAI a generat luna trecută venituri de 300 de milioane de dolari, în creştere cu 1.700% faţă de începutul anului trecut, a confirmat CNBC săptămâna trecută, în urma unui articol al The New York Times.

Compania se aşteaptă să realizeze vânzări de 11,6 miliarde de dolari anul viitor, în creştere faţă de 3,7 miliarde de dolari în 2024, potrivit unei persoane apropiate OpenAI, care a cerut să nu fie numită deoarece situaţia financiară este confidenţială.

Dar toate aceste venituri sunt extrem de costisitoare, deoarece OpenAI trebuie să intensifice achiziţiile de unităţi de procesare grafică (GPU) ale Nvidia pentru a antrena şi a rula modelele sale mari de limbaj.

Compania se aşteaptă să piardă aproximativ 5 miliarde de dolari în acest an, a spus persoana.

Microsoft a investit miliarde de dolari în OpenAI şi este un partener cheie, deoarece gigantul software îşi susţine afacerea în cloud Azure.

OpenAI a suferit, de asemenea, o mulţime de problemel de creştere în ultimele luni, inclusiv pierderea directorilor cheie, o tendinţă care a continuat până săptămâna trecută, odată cu plecările directorului pentru tehnologie Mira Murati, directorului de cercetare Bob McGrew şi vicepreşedintelui de cercetare Barret Zoph.

OpenAI a ţinut o şedinţă joia trecută, după decizia consiliului de administraţie de a lua în considerare restructurarea companiei într-o afacere cu scop profit, potrivit unei persoane care cunoaşte problema, care a spus că, dacă se va produce schimbarea, segmentul nonprofit va rămâne ca un entitate separată.

La acea întâlnire, Altman a negat informaţiile despre planurile ca el să primească ”o participaţie gigantică” în companie,spunând că informaţia ”pur şi simplu nu este adevărată”, potrivit unei persoane care a fost prezentă.

Preşedintele OpenAI, Bret Taylor, a declarat pentru CNBC că, deşi consiliul de administraţie a discutat despre această problemă, nu există cifre specifice pe masă.

”Consiliul de administraţie a discutat dacă ar fi benefic pentru companie şi pentru misiunea noastră ca Sam să fie compensat cu capital propriu, dar nu s-au discutat cifre specifice şi nici nu au fost luate decizii”, a spus Taylor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: