Platformă de locuri de muncă: Începerea noului an universitar reactivează tinerii pe piața muncii/ Ce salarii se oferă pentru posturile entry-level?

tineri, adolescenti, tinerete, tanar, lucru, job, birou, brainstorming, munca, serviciu sursa foto: Pexels/ Fox

Apropierea începerii noului an universitar a reactivat segmentul de candidați foarte tineri pe piața muncii, cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, arată datele platformei de locuri de muncă eJobs. Astfel, în ultima lună a crescut nu doar numărul de aplicări pe acest tronson de vârstă, ci și numărul de candidați nou intrați în platformă, fiind înregistrate 26.000 de conturi noi pe eJobs.ro. Numărul reprezintă aproape jumătate din totalul conturilor nou create în acest interval de timp, respectiv 57.000.

„Chiar dacă, în termeni de aplicări, categoria 18-24 de ani încă se află sub candidații cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani, când vine vorba despre persoane care și-au creat cont pe eJobs în ultima lună și au început să prospecteze piața muncii, pe primul loc sunt candidații foarte tineri, cei mai mulți aflați încă la prima angajare, absolvenți de liceu, încă studenți sau care abia au terminat facultatea. Pentru aceștia, toamna este cel mai bun moment pentru angajare, tocmai pentru că aleg să acumuleze experiență înainte de a-și termina studiile astfel încât, după absolvire, să le fie mai ușor să se angajeze”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.ro.

Comparativ, în timp ce 44,5% dintre conturile nou create aparțin candidaților care au între 18 și 24 de ani, segmentul de vârstă 25-35 de ani (cei care, altfel, generează cele mai mari cifre de aplicări) are 13,8% din totalul de conturi noi, respectiv 7.900. 4.200 de candidați noi vin din categoria 36-45 de ani și puțin peste 3.000 au peste 45 de ani.

„Vorbim despre oameni care nu au avut până acum cont de candidat pe eJobs. Faptul că au făcut această mișcare arată o intenție reală de angajare în următoarea perioadă. Nu toți ajung să și aplice imediat, însă cu siguranță sunt atenți la ofertele din piață și este de așteptat ca, într-un orizont de timp nu foarte îndepărtat, să înceapă să aplice și cei care deocamdată doar observă piața”, mai spune Drăghici.

93,7% dintre candidații noi care au cel mult 24 de ani au mai puțin de un an de experiență în muncă. Cei care au mai lucrat, totuși, până în acest moment au experiență preponderent în domenii precum vânzări, alimentație / horeca, achiziții sau administrativ / logistică, iar orașele din care vin cei mai mulți sunt București, Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Brașov.

Din cele 1 milion de aplicări înregistrate în ultima lună, 315.000 aparțin candidaților 18-24 de ani și aproape 370.000 celor care au între 26 și 35 de ani. 185.000 vin din categoria 36-45 de ani și 110.000 din segmentul 45+. Cei care au mai puțin de 18 ani au avut și cele mai puține aplicări, mai exact 9.000.

Potrivit datelor Salario, comparatorul salarial al eJobs, candidații care au mai puțin de doi ani de experiență și aplică pentru un job entry level ar trebui să se aștepte la salarii cuprinse între 3.500 și 4.500 de lei, net. În ultima lună, au fost postate 28.000 de joburi noi. Dintre acestea, mai mult de jumătate s-au adresat candidaților entry level. De altfel, și în acest moment, sunt aproximativ 19.000 de joburi disponibile pentru cei care au între 0 și 2 ani de experiență pe piața muncii.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: