Costurile secetei. Estimările fermierilor: Pagubele ar putea depăși 2 miliarde de euro la nivel național/ Se așteaptă creșteri de prețuri la pâine, ulei, carne și lactate

seceta canicula agricultura grau porumb Sursa foto: Pixabay / Remaztered Studio

Dacă ați făcut în această vară o plimbare prin țară, ați văzut probabil hectare întregi de porumb uscat. E doar „vârful aisbergului” – de la bunicii care abia mai găsesc câte ceva de pus la fiert în tradiția sezonului  la marii fermieri, efectele sunt extinse. Pagubele financiare cauzate de secetă ar putea depăși 2 miliarde de euro la nivel național, având în vedere pierderile masive de producție, costurile suplimentare pentru irigații și lipsa valorificării producției la un preț corect, arată datele transmise de Clubul Fermierilor Români (CFRO), care a făcut, la solicitarea Economedia, o radiografie a costurilor secetei. Datele actuale arată că, în acest context, cumpărătorii se pot aștepta la creșteri de prețuri la pâine și la alte produse derivate din cereale, la uleiul de floarea-soarelui, dar și la carne și produse lactate, cu procente cuprinse între 10 și 20%.

Sinteză de date ale CFRO:

  • Condițiile meteo din acest sezon au generat perturbări majore în general pentru producția de porumb și floarea-soarelui, dar vom avea valori mult diminuate și în ceea ce privește cantitățile recoltate de rapiță, grâu și orz.
  • În unele cazuri, producția nu poate acoperi costurile de înființare și întreținere ale culturilor.
  • Evaluările actuale indică pierderi de producție care ating aproximativ 50-70% din media anuală și o suprafață de peste 2,5 milioane hectare de teren agricol afectat de secetă.
  • Pagubele ar putea depăși 2 miliarde de euro la nivel național.
  • Estimările actuale sugerează că prețurile la pâine și alte produse derivate din cereale ar putea crește cu 12%, iar uleiul de floarea-soarelui ar putea înregistra majorări de până la 20%.
  • Prețurile la carne și produse lactate sunt de așteptat să crească cu aproximativ 10-15%.

Cele mai afectate culturi și cele mai afectate zone. Cât de extinse sunt pagubele?

În contextul agricol actual, seceta a generat perturbări majore în general pentru producția de porumb și floarea-soarelui, arată datele CFRO. „Trebuie să menționăm și valorile mult diminuate ale cantităților recoltate de rapiță, grâu și orz, culturi fundamentale pentru economia agricolă a României. Zonele cele mai afectate sunt localizate predominant în sudul și estul țării, cu județe precum Vaslui, Vrancea, Galați, Constanța, Călărași, Botoșani sau Dolj, zone vulnerabile deficitului de precipitații, temperaturilor excesive și lipsei de acces la sistemul național de irigații”, menționează Bogdan Chiripuci, manager de politici și programe pentru agricultură Clubul Fermierilor Români.

Statisticile asociației estimează producții de 100-200kg/ ha la floarea-soarelui, 400-500 kg/ ha la porumb, adică valori care nu pot acoperi costurile de înființare și întreținere ale acestor culturi. „Aceasta chiar și în condițiile în care fermierii au investit în tehnologii moderne de conservare a apei în sol și au renunțat integral la utilizarea diferitelor inputuri agricole”, completează specialistul.

Evaluările actuale indică pierderi de producție care ating aproximativ 50-70% din media anuală și o suprafață de peste 2,5 milioane hectare de teren agricol afectat de secetă.

Cum arată estimările cu privire la pagubele financiare cauzate de secetă în actualul an agricol?

„Estimările inițiale sugerează că pagubele financiare cauzate de secetă ar putea depăși 2 miliarde de euro la nivel național, având în vedere pierderile masive de producție, costurile suplimentare pentru irigații și lipsa valorificării producției la un preț corect, având în vedere afluxul încă existent de cereale și oleaginoase ucrainene. Totodată, aceste valori pot varia în funcție de evoluția condițiilor climatice din următoarele luni, de speranța unui an agricol viitor productiv, dar mai ales de măsurile compensatorii pe care fermierii le așteaptă din partea instituțiilor abilitate, astfel încât presiunea executării silite să nu mai existe, iar antreprenorii aflați acum într-o situație dificilă să se poată redresa din punct de vedere economic în următoarea perioadă”, spun reprezentanții agricultorilor.

În contextul actual al secetei, fermierii români se confruntă cu multiple provocări. Reprezentanții asociației enumeră mai multe: lipsa unui sistem de irigații pentru o suprafață de minim 2,2 mil. ha, soluții eficiente pentru diminuarea costurilor de energie aferente sistemelor hidroameliorative, lipsa unei cantități optime medii anuale de precipitații, lipsa unor hibrizi rezistenți la condițiile pedoclimatice actuale, instrumente financiare adaptate nevoilor actuale ale fermierilor, valoarea diminuată a prețurilor cerealelor și oleaginoaselor.

„Practic, România are nevoie de o strategie națională de redresare a agriculturii pe termen lung care să nu țină seama de schimbările politice la nivelul ministerului agriculturii și dezvoltării rurale – problemele menționate anterior reprezentând doar o parte din situația structurală nefavorabilă pe care o traversează astăzi acest domeniu prioritar pentru siguranța și securitatea națională”, sintetizează Chiripuci.

Estimări ale efectelor secetei asupra prețurilor la alimente

În actualul context agricol, consumatorii se pot aștepta la creșteri de prețuri.

Seceta are efecte directe asupra prețurilor la produsele alimentare de bază, generând presiuni inflaționiste semnificative. „Estimările actuale sugerează că prețurile la pâine și alte produse derivate din cereale ar putea crește cu 12%, iar uleiul de floarea-soarelui ar putea înregistra majorări de până la 20%. De asemenea, prețurile la carne și produse lactate sunt de așteptat să crească cu aproximativ 10-15%, determinate de costurile sporite ale hranei pentru animale și de reducerea eficienței producției în sectorul zootehnic”, menționează Chiripuci.

„În același timp, trebuie să avem în vedere și achiziționarea unor produse alimentare realizate pe baza unor materii prime produse la nivelul standardelor europene, deoarece acest aspect indică criterii stricte de calitate prin evitarea utilizării excesive de pesticide, antibiotice și aditivi nocivi, protejând sănătatea consumatorilor”, adaugă reprezentanții CFRO.

Ce măsuri a anunțat guvernul. Despăgubiri de 1000 de lei/ ha

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat luna trecută că despăgubirile pentru calamităţile provocate de secetă le vor fi plătite fermierilor în luna octombrie, astfel încât aceştia să aibă resurse pentru campania de toamnă, conform Agerpres.

Conform estimărilor din acel moment, au fost afectate de secetă culturi agricole pe o suprafaţă de aproximativ două milioane de hectare, iar suma minimă a despăgubirilor pe hectar va fi de 200 de euro.

Ce măsuri a anunțat ministrul Agriculturii Florin Barbu:

  • S-a agreat cu mediul bancar și cu ASF o formulă pentru un mecanism prin care se pune la punct un sistem de asigurare la secetă a unei suprafețe agricole de 7 milioane de hectare, reprezentând culturi de toamnă și primăvară. Prin acest mecanism se va asigura o despăgubire de până la 3000 de lei pe hectar.
  • O completare solicitată de fermieri, la măsura Creditul Fermierului, care are o dobândă fixă de 1,95%.
  •  O altă măsură se referă la suspendarea de drept a creditelor care au o dobândă mai mare de 2% plus ROBOR, a ratelor restante, precum și a dobânzilor și comisioanelor scadente, pentru fermierii care au un proces verbal de calamitate încheiat pentru anii agricoli 2023-2024. Suspendarea se face până la 31 decembrie 2025.
  • Guvernul va acorda despăgubirile în cuantum de 1000 lei pe hectar înainte de începerea lucrărilor de toamnă.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dar productia de grau nu a fost prea afectata ! In acest caz ,painea nu ar trebui sa se scumpeasca ! Ne ajunge restul scumpirilor .
    –Castraveti =10 lei kg !! Varza = 6lei kg !! Cartofii =5 leikg ,oare cat o sa fie pretul in ianuarie ,februarie etc ? Au majorat cu ceva pensiile si salarii dar au majorat foarte mult preturile ! Despagubirea fermierilor cu bani NU rezolva problema de fond !!! Cu acei bani si alte fonduri trebuie facute ,baraje ,diguri ,canale de irigatii etc Trebuie pregatit o infrastructura in agricultura !! Nu cheltuit banii pe despagubiri cu asigurari aiurea ! Cum se descurca tarile unde ploile sunt mai putine decat in Romania ? In Israel de ex ???etc
    –DESIGUR CA NU SCOT POPII PE CAMP ,,SA FACA SLUJBE SA VINA PLOAIA ,,
    OARE CAND NEVOM TREZI DIN GANDIREA DE EV MEDIU ???????

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.