Firmă românească de software: Bugetele alocate pentru servicii IT s-au diminuat cu aproximativ 20% faţă de acum 2 ani

calculator, job, grafice Foto: Pixabay

Bugetele alocate pentru servicii IT s-au diminuat cu aproximativ 20% faţă de acum 2 ani, arată o analiză a OVES Enterprise, companie românească de dezvoltare de software, citată de News.ro. Scăderea bugetelor pentru IT a fost determinată, în mare parte, de incertitudinile economice globale, de inflaţie şi de necesitatea companiilor de a prioritiza investiţiile esenţiale. Potrivit analizei, În România, flexibilitatea şi adaptabilitatea devin esenţiale pentru companiile de IT care doresc să îşi menţină clienţii şi să atragă noi proiecte, iar programatorii români au început să accepte salarii mai mici pe fondul scăderii numărului de proiecte şi al creşterii concurenţei.

”Industria IT din România, un sector în plină expansiune până acum câţiva ani, resimte din plin efectele crizei economice globale. Faţă de acum doi ani, bugetele alocate pentru servicii IT s-au diminuat cu aproximativ 20%”, conform analizei OVES Enterprise, companie românească de dezvoltare de software, cu expertiză în crearea de soluţii software şi AI destinate industriilor aerospaţiale, de apărare şi de securitate cibernetică.

Această tendinţă de reducere a bugetelor alocate proiectelor IT este în concordanţă cu ceea ce se întâmplă la nivel internaţional, unde companiile, inclusiv cele din domeniul tehnologic, reduc cheltuielile şi caută soluţii mai eficiente din punct de vedere al costurilor.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Scăderea bugetelor pentru IT a fost determinată, în mare parte, de incertitudinile economice globale, de inflaţie şi de necesitatea companiilor de a prioritiza investiţiile esenţiale. Multe companii mari au apelat iniţial la outsourcing în India, atrase de costurile mai mici. Însă, în ultima perioadă, mare parte dintre acestea a revenit la furnizori din Europa de Est, inclusiv din România, ca urmare a neconcordanţelor de calitate şi livrare întâmpinate în Asia.

În ciuda acestui trend de revenire, bugetele rămân mai mici decât înainte de criză, fiind însă cu aproximativ 10-15% mai mari decât cele oferite pentru servicii din India, dar semnificativ mai reduse comparativ cu acum doi ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Tendinţele actuale din industria IT din România reflectă aceste schimbări. Pe lângă reducerea bugetelor, companiile IT sunt forţate să inoveze pentru a rămâne competitive. Utilizarea tehnologiilor de inteligenţă artificială (AI) şi automatizarea proceselor (RPA) au devenit soluţii esenţiale pentru optimizarea costurilor şi creşterea productivităţii. Iar programatorii români, care înainte aveau aşteptări salariale ridicate, au început să accepte salarii mai mici pe fondul scăderii numărului de proiecte şi a creşterii concurenţei.

La nivel internaţional, aceste tendinţe sunt confirmate de diverse studii. Rapoartele arată că, la nivel global, bugetele IT au scăzut cu aproximativ 20% în ultimii doi ani, în timp ce outsourcing-ul către regiuni cu forţă de muncă mai ieftină, precum India şi Filipine, a crescut iniţial, dar s-a confruntat cu probleme legate de calitate. Conform unui raport Deloitte, 63% dintre companii au menţionat reducerea costurilor ca principal beneficiu al outsourcing-ului. Totodată, integrarea AI şi automatizarea proceselor au devenit factori critici în creşterea eficienţei operaţionale şi a competitivităţii pe piaţă​.

În România, flexibilitatea şi adaptabilitatea devin esenţiale pentru companiile de IT care doresc să îşi menţină clienţii şi să atragă noi proiecte.

CEO-ul companiei spune că firma a avut o vară aglomerată, chiar dacă profitabilitatea a avut de suferit. „Având o structură organizaţională agilă, similară cu a unui start-up, am reuşit să adaptăm rapid preţurile pentru a răspunde cerinţelor clienţilor noştri. Această strategie ne-a permis să avem o vară extrem de aglomerată şi să atragem din nou clienţii vechi, fără a face compromisuri majore pe partea de profitabilitate”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.

În ciuda provocărilor economice actuale, companiile din IT care integrează rapid tehnologii inovatoare şi îşi eficientizează procesele pot să-şi menţină competitivitatea şi să valorifice oportunităţi pe pieţele emergente, spune Filip.

OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, înfiinţată în 2015 la Cluj-Napoca. Anul trecut, OVES Enterprise şi-a extins activitatea cu o nouă linie de business, axată pe producţia de drone. În prezent, mai bine de jumătate din cifra de afaceri a companiei este generată de proiecte din afara României, ce integrează tehnologii noi din sfera inteligenţei artificiale şi big data. OVES Enterprise are, în prezent, peste 200 de angajaţi şi birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA şi Norvegia.