Mihai Bordeanu, Dacia: Concedierile voluntare sunt un exercițiu de adaptare, de ajustare a competențelor/ Compania se așteaptă să plece sub 1.000 de oameni în acest an

Mihai Bordeanu, Dacia Sursa foto: Economedia

Concedierile voluntare de la Dacia sunt „un exercițiu de adaptare, de ajustare a competențelor” în companie, a declarat marți Mihai Bordeanu, directorul Automobile Dacia, în cadrul unui eveniment.

Referitor la programul de concedieri voluntare anunțat recent, Bordeanu a spus că Dacia face mereu, chiar anual, acest lucru, fiind „un exercițiu anual de adaptare, de ajustare a competențelor”. El spune că compania caută competențele pe noua zonă de digitalizare, electrificare. Potrivit lui, anul trecut a plecat un număr de angajați format din trei cifre, deci de ordinul sutelor, iar anul acesta planul este sub 1.000 de angajați.

Automobile Dacia a încheiat anul trecut cu 11.457 angajați, o scădere de 7% (de la 12.195) față de anul precedent.

Dacia începe de la 1 octombrie un amplu program „avantajos” de concedieri, pe fondul „reorganizării companiei”, conform Profit.ro, care citează un document intern al companiei. Programul se bazează pe plecările voluntare, personalul fiind compensat cu sume de bani proporționale cu vechimea în fabrică.

Dacia a fixat ca termen pentru programul de plecări voluntare data de 1 octombrie, astfel că în septembrie angajații care doresc să beneficieze de sumele compensatorii trebuie să-și depună cererile începând din 9 septembrie, până în data de 20 septembrie, după cum reiese dintr-un document transmis angajaților de companie, consultat de Profit.ro. Angajații care sunt acceptați în program vor primi primele de concediere odată cu lichidarea pentru luna septembrie.

Conform informării transmise angajaților Automobile Dacia, cea mai mică sumă este acordată persoanelor care au până la doi ani vechime, respectiv 22.000 de lei. Între 2 și 4 ani vechime, suma va fi de 55.000 lei, între 4 și 8 ani – 98.000 de lei, iar între 8 și 12 ani, 120.000 de lei. Cele mai bine răsplătite categeorii vor fi cele ale angajaților care au între 12 și 16 ani vechime, care vor primi 150.000 de lei, adică aproximativ 30.000 de euro, și salariații cu peste 16 ani, care vor primi 185.000 de lei, conform Profit.ro.

Informația vine într-o piață auto lovită de turbulențe în ultima perioadă, cu mai mulți giganți din industrie, printre care nume ca Volkswahen, GM, Stellantis, anunțând concedieri și restructurări.

Renault Group a înregistrat în prima jumătate a anului o creștere a vânzărilor de 6,7%,  până la 847.623 vehicule, pe o piață în creștere cu 5,5%, grupul plasându-se pe locul 3 în Europa, conform datelor transmise de companie. Marca Dacia a înregistrat o creștere a vânzărilor de 4%.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: