OFICIAL. City Insurance nu a virat banii pentru majorarea de capital. ASF poate cere falimentul companiei

asf, autoritatea de supraveghere financiara Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Autoritatea de Supraveghere Financiară confirmă informațiile Economedia că City Insurance, liderul pieței de asigurări din România, nu a virat banii pentru majorarea de capital, pentru a respecta cerința minimă de capital. ASF afirmă că analiza situația și va lua deciziile care se impun. Astfel, autoritatea ar putea decide retragerea licenţei City şi ar putea cere falimentul companiei.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară a fost informată de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), în calitate de administrator temporar al City Insurance S.A., că până la data de 6 septembrie 2021, ora 24:00, în conturile societății nu a fost efectuată nicio plată aferentă contravalorii acțiunilor subscrise de către acționarul minoritar i3CP HOLDING BV, astfel încât nu sunt îndeplinite cerințele privind restabilirea, în termenul de trei luni, a nivelului fondurilor proprii de bază eligibile care acoperă cerința minimă de capital (MCR), conform Deciziei A.S.F. nr. 714/03.06.2021. Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară va analiza situația de fapt și va lua deciziile care se impun, în conformitate cu prevederile legale”, arată un comunicat de presă al ASF.

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF,) Cristian Roșu, a declarat la finele lunii trecute pentru profit.ro că măsura imediată este deschiderea procedurii de faliment.

„Dacă banii promiși nu intră în conturile companiei, aplicăm prevederile legale, adică declanșăm procedura retragerii autorizației de funcționare și intrarea în faliment”, a declarat Cristian Roșu, vicepreședintele ASF.

Citește și: ASF ar putea retrage licenţa de funcţionare pentru City Insurance. Liderul pieţei RCA, la un pas de faliment, după ce nu a virat banii pentru majorarea capitalului

City Insurance a fost plasată în administrare temporară a Fondului de Garantare a Asigutaților, în luna iunie, după ce ASF a descoperit că liderul pieței asigurărilor ar fi raportat, încă din 2017, că disponibilitățile bănești ale companiei, în baza cărora au fost calculate solvabilitatea și lichiditatea societății, s-ar fi aflat la o bancă cu care aceasta nu ar fi avut raporturi contractuale, iar existența contului nu ar fi fost confirmată.

Acționarul majoritar al City Insurance, Vivendi International, a anunțat la începutul lunii aprilie că și-a vândut acțiunile la companie către I3CP Holdings, cu sediul în Olanda, o companie prezentată ca gestionând active de 15 miliarde de euro. Presa elenă vorbește de „o legătură a companiei cu Biserica Grecească”, indicând că o persoană din Departamentul de comunicare al Sfintei Arhiepiscopii a Atenei apare ca reprezentant de comunicare al I3CP Holdings.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: