România continuă să fie, conform datelor publice, pe primele locuri la nivel european în clasamentul statelor cu cele mai prețuri la energie, iar cauzele sunt unele “sistemice”, susțin reprezentanții partidului de opoziție USR.
„Prețurile mari la electricitate au mai multe cauze. Nu putem pune totul în cârca cererii mari de energie pe fondul caniculei. Cauzele sistemice precum piața nefuncțională de energie, impredictibilitatea legislativă, progresul lent al investițiilor publice, birocrația instituțională pusă în calea investițiilor private sunt cele care ne duc în mod repetat în această situație rușinoasă. Toate acestea țin strict de lipsa de interes a Guvernului și de agresivitatea ANRE față de investitorii privați. Aceasta e rețeta situației critice în care a fost adus sectorul energetic”, declară deputata Cristina Prună, purtătoare de cuvânt a USR.
“ANRE nu știe să facă altceva decât să le pună bețe în roate investitorilor în sectorul energetic. În timp ce rețeaua devine din ce în ce mai aglomerată și are nevoie de investiții, reprezentanții ANRE decid să descurajeze investițiile în rețele prin reglementări fără sens. Iar de la 1 ianuarie 2026 să produci energie în România va fi un coșmar, trebuie să participi la licitații pentru a racorda o nouă capacitate de producție de peste 5 MW la rețea”, a mai spus Prună.
Aceasta susține că, în loc să fie accelerată dezvoltarea capacității rețelelor, “se pune în continuare presiune și se generează nesiguranță tot pentru producători, în special pe sectorul prosumatorilor, singurul care a excelat în ultimii ani în creșterea capacităților de producție”.
În ceea ce privește investițiile publice, la acest capitol sunt întârzieri, mai arată opoziția. “Sectorul energetic românesc are nevoie de sprijin acum. Are nevoie de investiții accelerate în stocare și rețele, de debirocratizare și de predictibilitate”, adaugă deputata.
România are unul dintre cele mai mari prețuri la energie electrică din regiune:
România are unul dintre cele mai mari prețuri la energie electrică din regiune