România rămâne codașă în Europa la performanța în inovare. Asociație de cercetători: România se află în zona specifică țărilor din Africa

inteligenta artificiala, inovatie Photo: Dreamstime.com © Tascha Rassadornyindee

O analiză periodică a Comisiei Europene cu privire la nivelul inovării în UE, comparativ cu cele ale altor mari puteri inovatoare din lume, plasează România pe ultimul loc în rândul țărilor membre ale Uniunii, din punct de vedere al performanței în inovare. În plus, România s-a remarcat, printre codașii continentului, drept una dintre foarte puținele țări cu o performanță în scădere în ultimul an, depășită fiind de Albania și alte țări non-UE, cu o performanță în scădere. Situația a determinat, recent, asociația cercetătorilor români Ad Astra să adreseze un apel partidelor politice, afirmând că situația gravă din domeniu este „în ultimă instanță” în responsabilitatea partidelor politice, scrie EduPedu.

La nivel internațional, raportul european – European Innovation Scoreboard (EIS) 2024 – arată că inovarea în UE crește la un nivel similar cu cel din anul anterior și se simte un nivel redus de convergență între țările cu o creștere puternică și cele cu rezultate slabe. În domeniu, în condițiile în care creșterea altor puteri inovatoare ale lumii, precum cea a Chinei, este mult mai puternică.

În acest context, România se remarcă prin poziția ultimă pe care o are din punct de vedere al performanței în inovare, la nivel UE. În același timp, ea are o scădere a scorului performanței în inovare, comparativ cu 2023, pe când toate celelalte țări UE din coada clasamentului – de la Bulgaria (penultima) la Croația fie stagnează, fie cresc în comparație cu anul anterior.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Raportul citat, publicat în iulie, a stârnit o reacție dură din partea Asociației cercetătorilor români Ad Astra, care a lansat un apel partidelor politice să intervină pentru a stopa degradarea sistemului de cercetare.

Potrivit Ad Astra,  „România se situează și în urma Africii de Sud (36% din nivelul UE 2024, pag 115). Astfel, România se află în zona de variație a EIS specifică țărilor din Africa și se îndepărtează tot mai mult de zona țărilor europene. Acest fenomen este de altfel prezent și în clasamentele instituționale (…).”

Citește integral pe EduPedu.

Comentarii

  1. Tocatul banilor e apanajul elitelor din ministere, plus ca in urma unei teme de cercetare poate sa rezulte nimic, care poate fi problematic …

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.