România are unul dintre cele mai mari prețuri la energie electrică din regiune

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

Gazele naturale și cererea mare de energie electrică din cauza caniculei au dus la o dublare a prețurilor la energie electrică pe piețele angro din Europa de Vest față de săptămâna trecută, scrie Money Review, potrivit Rador Radio România.

Prețul mediu al unui megawatt-oră în Franța, după o nouă creștere cu 3,9%, se situează la 86,15 euro, iar în Germania a ajuns la 108,01 euro, în Belgia la 96,68 euro și în Austria la 101,26 euro.

La un nivel ridicat se situează și prețul unui megawatt-oră pe piețele angro din Spania și Portugalia, și anume la 89,05 euro, în timp ce în Italia a ajuns deja la 132,75 euro.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

După o discrepanță de mai multe luni, piețele din Europa de Vest se aliniază în mare parte la prețurile ridicate de pe piețele din Europa de Sud-Est.

Cel mai mare preț se înregistrează în Serbia (145,07 euro/MWh), urmată de Muntenegru (140,34 euro/MWh), Macedonia de Nord (139,64 euro/MWh), Ungaria (136,39 euro/MWh), România (134,47 euro/MWh), Bulgaria (133,97 euro/MWh), Croația (126,05 euro/MWh) și Grecia cu un preț de 123,17 euro/MWh, după ce a înregistrat o scădere cu 15,6% față de prețul anterior, care a fost de 145,93 euro/MWh.

Pentru primele 14 zile ale lunii august, prețul mediu pe piața angro a Greciei este de 122,48 euro/MWh, fiind al doilea cel mai mare din Europa, după Italia (127,92 euro/MWh). Cererea este acoperită în prezent în proporție de 41,7% din surse regenerabile de energie, 38,3% din gaze naturale, 5,4% prin energie hidroelectrică, 4,1% din lignit și 5,9% din importuri.

Canicula care afectează Europa de Vest în combinație cu fluctuația mare a prețului la gazele naturale este de așteptat să exercite o nouă presiune în zilele următoare, formând un context extrem de negativ pentru evoluția prețurilor retail în facturile din luna septembrie.

Prețul gazelor naturale în hub-ul olandez TTF se situează constant în ultimele zile în jurul valorii de 40 de euro/MWh, dar analiştii prevăd că va ajunge chiar și la 50 de euro/MWh în cazul unei sistări timpurii a livrărilor de gaze rusești prin Ucraina, o posibilitate considerată foarte probabilă după atacul ucrainean asupra regiunii Kursk, unde se află stația de măsurare a gazului de la Sudja.

Europa a renunțat în mare parte la aprovizionarea cu gaz prin conductele rusești de la începutul războiului în 2022, dar unele țări, printre care Slovacia, Ungaria, Austria și Italia, încă se bazează pe aceste livrări. Prin această stație specială, Gazpromul rusesc a furnizat anual către UE aproximativ 15 miliarde de metri cubi, ceea ce înseamnă aproximativ 4,5% din consumul total de gaze al Europei. Un motiv suplimentar de diminuare a cantității de gaze pe piața europeană se datorează concurenței cu Asia pentru atragerea navelor cu GNL, estimându-se că acest lucru va încetini ritmul de creștere a stocurilor din depozitele europene înainte de iarnă.

Presiuni suplimentare asupra prețurilor energiei electrice sunt exercitate și de canicula din Europa de Vest, care a crescut vertiginos cererea și a redus producția de energie nucleară a Franței. Compania franceză de utilități EDF a redus cu până la 2,4 GW producția de energie nucleară la trei dintre reactoarele sale din sudul Franței, avertizând că vor fi noi reduceri până săptămâna viitoare din cauza valului puternic de căldură din țară. Potrivit companiei Montel, a fost redusă puterea unității Bugey 2 de la 910 MW la 647 MW începând de duminică și există și un plan de închidere completă a unității timp de 24 de ore. În același timp, unitatea St Alban 2 (1.335 MW) funcționează la niveluri reduse, la 260 MW, în urma unei întreruperi de opt ore duminică. De asemenea, EDF a planificat o reducere a capacității unităților Tricastin 2 și 4 (915 MW fiecare) cu 735 MW, adică până la 180 MW timp de câteva ore. EDF a mai anunțat și că unitatea Golfech 1, cu o capacitate de 1.310 MW, va funcționa la o capacitate de 280 MW până miercuri, iar al doilea reactor va fi oprit până pe 26 august pentru a economisi combustibil.

Majoritatea centralelor nucleare franceze folosesc râurile pentru a răci reactoarele, iar EDF este obligat prin lege să reducă producția în cazul unor temperaturi ridicate ale apei râului și/sau debite scăzute, din motive de siguranță. Temperaturile din sud-vestul Franței au depășit 40 de grade Celsius.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: