Taxarea multinaționalelor: Stiglitz pledează pentru un impozit minim de 25%

Taxe pixabay.com

Premiul Nobel pentru economie Joseph Stiglitz pledează în favoarea unei rate minime de impozitare de 25% pentru multinaționale și consideră acordul adoptat de țările din grupul G20 pentru un impozit minimal de cel puțin 15% drept o „inițiativă fantastică”.

„Cred că ar trebui să fie 25%, dar politica este arta compromisului, sper că vor ajunge la cel puțin 20%”, a declarat acesta, pentru agenția AFP, în marja Forumului European House – Ambrosetti, care are loc în nordul Italiei, relatează Le Figaro. În opinia sa, însă, o rată de 15% nu va fi suficientă pentru a pune capăt practicilor de optimizare fiscală.

Miniștrii de Finanțe din G20 au aprobat în iulie, la Veneția, o reformă de taxare a multinaționalelor care vizează să stopeze practicile de optimizare fisală prin intermediul paradisurilor fiscale. Acordul, negociat sub egida OCDE, prevede un impozit de „cel puțin 15%” și repartizarea mai echitabilă a drepturilor de taxare a acestor companii, în special giganții digitali, campionii optimizării fiscale.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Sistemul de impozitare a multinaționalelor are peste o sută de ani și nu mai este adaptat economiei mondializate a secolului XXI, este un sistem care este deschis abuzurilor”, a arătat Joseph Stiglitz. „Nivelarea în jos în care Luxemburg și Irlanda au jucat un rol a subminat solidaritatea mondială și sistemul economic mondial, face parte din latura obscură a mondializării”, a continuat el.

„G20 s-a angajat să pună capăt acestei nivelări în jos” și este „un angajament foarte important”, a subliniat economistul șef al Băncii Mondiale. Potrivit acestuia, acest acord „a contribuit de asemenea la rezolvarea teribilului război fiscal declanșat de administrația Trump”. „Și ar fi fost un dezastru dacă acest gen de război fical ar fi continuat”, a avertizat Joseph Stiglitz.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: