FAO: Prețul unui coș de produse alimentare în iunie 2024 rămâne neschimbat față de luna mai

alimente, supermarket, magazin, piață, mâncare, provizii Sursa foto: Pixabay

Indicele FAO al prețurilor la alimente (FFPI) este s-a situat la 120,6 puncte în iunie 2024, neschimbat față de cifra revizuită pentru luna mai. Creșterile indicilor prețurilor la uleiul vegetal, zahăr și produse lactate au compensat scăderea indicelui prețurilor la cereale, în timp ce indicele prețurilor la carne a rămas aproape neschimbat.

  • Indicele FAO este o măsură a variației lunare a prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare. Se calculează ca media indicilor prețurilor a cinci grupe de produse de bază, raportați la cotele medii de export ale fiecăreia dintre grupe în perioada 2014-2016.

În ciuda a patru creșteri lunare consecutive, FFPI a rămas cu 2,1% mai mic decât valoarea sa corespunzătoare din urmă cu un an și cu 24,8% mai mic decât vârful său atins în martie 2022.

Cereale

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Prețurile la cereale au scăzut cu 3,0 % față de mai 2024 și cu 9,0 % față de anul trecut, pe vremea aceasta. Prețurile globale de export ale tuturor cerealelor importante au scăzut de la o lună la alta. Scăderea prețurilor grâului a reflectat în principal presiunea sezonieră exercitată de recoltele în curs în emisfera nordică.

Ulei vegetal

Prețurile uleiurilor vegetale au înregistrat o medie de 131,8 puncte în iunie, în creștere cu 3,1 % față de luna mai și marcând cel mai ridicat nivel din martie 2023. Creșterea cotațiilor uleiurilor de palmier, soia și floarea-soarelui, în timp ce prețurile uleiului de rapiță au rămas practic neschimbate, a condus la creșterea indicelui acestei grupe.

Lactate

Indicele prețurilor produselor lactate a crescut doar cu 1,2% față de luna mai, dar cu 6,6% peste valoarea sa corespunzătoare din urmă cu un an. În iunie, cotațiile internaționale ale prețului untului au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimul an, susținute de creșterea cererii globale pentru livrările pe termen scurt, pe fondul vânzărilor mari cu amănuntul și al scăderii sezoniere a livrărilor de lapte în Europa de Vest.

Carne

Indicele aceste grupe a fost practic neschimbat față de mai, situându-se cu 1,8 %) sub valoarea corespunzătoare din urmă cu un an. Scăderea prețurilor internaționale la carnea de pasăre a fost aproape compensată de creșteri moderate sau ușoare ale prețurilor la carnea de ovine, porcine și bovine.

Zahăr

Indicele FAO al prețurilor la zahăr a beneficiat de o mică creștere, cu 1,9% față de mai 2024, după trei scăderi lunare consecutive. Acesta încă rămâne cu 32,8 puncte (21,6 %) mai mic decât valoarea sa din iunie anul trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: