Orașele chineze au nevoie mare de bani și le cer companiilor să plătească taxe restante din anii ’90/ Administrațiile locale din China se bazau, de obicei, pe sectorul imobiliar ca sursă majoră de venituri 

China Steag Sursa foto: pixabay.com

Autoritățile din orașele chineze fără bani au pus companiile să achite taxe care datează de ani de zile, iar în unele cazuri de zeci de ani, în timp ce încearcă să astupe o gaură suflată în finanțele lor de criza imobiliară, scrie CNN.

Cel puțin opt mari companii listate la bursă din China au dezvăluit că au primit cereri de plată a unor impozite istorice, într-un caz dat datând din anii ’90, într-o evoluție care a provocat o revoltă online și a afectat încrederea deja fragilă a întreprinderilor.

V V Food & Beverage, cel mai mare producător de lapte de soia din țară, a declarat săptămâna trecută că una dintre filialele sale a primit o cerere de plată în valoare totală de 85 de milioane de yuani (11,7 milioane de dolari) din partea guvernului orașului Zhijiang din provincia centrală Hubei.

Biroul fiscal din Zhijiang a declarat că a descoperit recent că societatea nu a depus declarații fiscale pentru 16 ani, din 1994 până în 2009, a precizat societatea într-o declarație din 12 iunie.

Producătorul de băuturi nu este singurul care a fost afectat de aparenta represiune fiscală. Cel puțin alte șapte companii cotate la bursă au raportat cereri similare în ultimele luni. În unele cazuri, companiile au fost nevoite să suspende producția și să concedieze lucrători deoarece nu au putut absorbi facturile fiscale și penalitățile mari.

Represiunea sugerează că administrațiile locale caută o altă modalitate de a-și umple visteria, în condițiile în care se confruntă cu o problemă financiară din ce în ce mai mare din cauza unei căderi persistente a proprietăților și a slăbiciunii economice. De asemenea, autoritățile au făcut publice eforturile de a colabora mai strâns cu poliția pentru a găsi infractorii fiscali, ceea ce a provocat și mai multă îngrijorare.

“Administrațiile locale din China se confruntă cu o presiune intensă pentru a atinge obiectivele privind veniturile, în special pe fondul încetinirii economice și al unor provocări fiscale mai ample”, a declarat Craig Singleton, senior China fellow la Fundația pentru Apărarea Democrațiilor.

Guvernele regionale s-au bazat mult timp pe vânzările de terenuri ca sursă majoră de venituri, care sunt utilizate pentru a plăti totul, de la drumuri la asistență medicală. Însă criza imobiliară din 2021 a diminuat această sursă de finanțare.

În ultimul an, administrațiile locale au recurs la măsuri extraordinare pentru a strânge bani sau pentru a reduce cheltuielile, inclusiv amendarea restaurantelor pentru că au servit castraveți tăiați pe tăiței fără autorizație sau reducerea subvențiilor pentru combustibil în mijlocul iernii.

Un răspuns “extrem”

După ce represiunea fiscală a devenit virală pe rețelele sociale, Administrația Fiscală de Stat a emis  o declarație, încercând să calmeze nervii.

Aceasta a recunoscut că unele autorități fiscale au inspectat companii în vederea identificării unor posibile abateri, dar a negat că ar fi lansat “inspecții fiscale la nivel național, la nivel de sector sau centralizate”.

“Înțelegem pe deplin preocupările comunității de afaceri și ale publicului”, a adăugat aceasta.

Recunoașterea a stârnit speculații online în această săptămână, conform cărora înființarea “Centrelor comune de luptă pentru poliție și impozitare” în unele părți ale țării va duce la politici fiscale mult mai agresive. Centrele, care permit poliției locale și autorităților fiscale să facă schimb de informații și de forță de muncă, au fost testate pentru prima dată în orașul Yichun din provincia Jiangxi (sud-est) în 2021.

Încercarea guvernului central de a da asigurări a intrat în contradicție cu represiunile locale, provocând confuzie și teamă.

Investigarea posibilelor impozite restante de acum 20 sau 30 de ani pare “extremă”, a declarat Frank Tian Xie, profesor la Universitatea Carolina de Sud Aiken.

“Dacă aceste companii într-adevăr datorau taxe și impozite înainte, de ce autoritatea nu a mers imediat după ele? … De ce nu este neglijența guvernului în colectarea impozitelor care a dus la acest fiasco?”, a spus el.

Plățile rezultate, inclusiv impozitul neplătit, amenzile și dobânzile ar putea fi “exorbitante” și ar putea duce la falimentul multor companii, a avertizat el.

Represiunea prezintă “riscuri grave pentru întreprinderile deja afectate de provocările operaționale și de presiunile economice externe”, a declarat Singleton. “Acest lucru s-ar putea răsfrânge asupra economiei, putând exacerba pierderile de locuri de muncă și diminuând încrederea investitorilor”.

În ultimul an, Beijingul a încercat să liniștească sectorul privat. Aceste întreprinderi au devenit din ce în ce mai reticente în a împrumuta sau a investi, după ce ani de represiuni în materie de reglementare și restricții stricte ale Covid le-au afectat încrederea.

Profituri afectate

Până în prezent, țintele investigațiilor au fost întreprinderi private din diverse sectoare.

V V a avertizat că profiturile sale ar putea fi afectate. Anul trecut, vânzătorul de lapte de soia a realizat un profit net de numai 209 milioane de yuani (29 de milioane de dolari). De asemenea, încă nu este sigur cât datorează ca amenzi, care ar putea fi mai mari decât factura fiscală reală de 11,7 milioane de dolari.

Miercurea trecută, Ningbo Bohui Chemical Technology, un producător de aditivi și păcură ușoară, a declarat că a fost nevoită să suspende producția din cauza “dificultăților de lichidități operaționale”. Criza de lichidități a fost dezvăluită la scurt timp după ce guvernul din Ningbo a cerut companiei să plătească taxe pentru unul dintre produsele sale vândute între iulie 2023 și martie 2024. Compania a declarat că acest lucru i-ar “afecta” profitul net cu aproximativ 500 de milioane de yuani (69 de milioane de dolari).

Biroul fiscal a declarat ulterior că taxa a fost impusă după ce o regulă națională a fost actualizată anul trecut. Compania a declarat că nu ar fi trebuit să fie supusă impozitului.

“Aceasta [noile taxe] va avea un impact negativ semnificativ asupra performanței companiei în 2023 și asupra producției și operațiunilor viitoare”, a declarat Bohui în martie. “Compania va trece de la profituri la pierderi mari în 2023”.

Zangge Mining, un producător de clorură de potasiu din provincia vestică Qinghai, a declarat în aprilie că a primit o cerere din partea guvernului orașului Golmud de a plăti impozitele restante din 2019 până în 2023. Inclusiv amenzile, compania trebuia să plătească o sumă totală de 480 de milioane de yuani (66 de milioane de dolari).

PKU Healthcare, cu sediul în Chongqing, Shunho New Materials, cu sediul în Shanghai, ChinaLin Securities, cu sediul în Shenzhen, și Yixintang Pharmaceutical Group, cu sediul în Yunan, au plătit, de asemenea, facturi fiscale către administrațiile locale care datează de șapte ani, conform declarațiilor separate făcute în martie și aprilie. Sumele plătite variază de la 8 milioane de yuani (1,1 milioane de dolari) la 310 milioane de yuani (43 de milioane de dolari).

Prima companie care a raportat această tendință în acest an a fost LianTronics, un important producător de ecrane LED. Aceasta a declarat în ianuarie că guvernul din Shenzhen a cerut plata a 19,8 milioane de yuani (2,7 milioane de dolari) în impozite restante pentru 2017 și 20,2 milioane de yuani (2,8 milioane de dolari) în amenzi.

 

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *