Parchetul European face percheziții în România și Spania în cadrul unei anchete privind o fraudă de 10 milioane de euro la proiectul de apă din județul Hunedoara

Deversare canalizare 1 sursa G4 Foto: G4Media

În cadrul unei anchete conduse de procurorii Parchetului European (EPPO) din București au fost efectuate mai multe percheziții în România și Spania, ca parte a unei investigații privind o fraudă de 10 milioane de euro în domeniul achizițiilor publice, care implică fonduri UE pentru modernizarea infrastructurii de apă și îmbunătățirea eficienței energetice, potrivit unui comunicat al instituției.

EPPO din București și ofițerii de poliție au efectuat șase percheziții în județul Hunedoara (România). De asemenea, au fost obținute documente de la un spital și de la o companie publică – beneficiarii fondurilor. O percheziție a fost efectuată și în Andaluzia (Spania), de către biroul EPPO din Madrid.

În atenția EPPO se află două proiecte: unul de modernizare a infrastructurii de apă în județul Hunedoara, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare al Fondului de Coeziune, și altul de îmbunătățire a eficienței energetice la un spital, finanțat prin Programul Operațional Regional al Fondului de Dezvoltare Regională.

Procurorii arată că, în timpul procedurilor de achiziții publice, un grup de societăți care au candidat pentru executarea lucrărilor au prezentat documente și declarații false, pentru a obține contractul. În special, acestea au atestat că grupul de societăți ar include o societate cu sediul în Spania, care deținea cunoștințele tehnice și capacitatea profesională de a executa proiectul – ceea ce era esențial pentru a îndeplini cerințele procedurii publice. Cu toate acestea, conform anchetei, societatea din Spania nu îndeplinea de fapt aceste cerințe.

Trei persoane fizice și două societăți sunt investigate în legătură cu acest caz. Ancheta este în curs de desfășurare, pentru a stabili natura și amploarea activităților infracționale suspectate.

Pentru a compensa prejudiciul adus bugetului UE, EPPO a dispus, de asemenea, confiscarea unor bunuri în valoare de până la 10 milioane de euro.

Toate persoanele în cauză sunt prezumate nevinovate până la dovedirea vinovăției în instanțele de judecată competente din România.

Foto: G4Media

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *