OPEC va prelungi până în 2025 reducerea profundă a producției de petrol, pentru a evita ieftinirea acestuia

petrol 1 Sursa foto: Pixabay

OPEC+ a convenit duminică să prelungească cea mai mare parte a reducerilor profunde ale producției de petrol până în 2024, și chiar și până în 2025, când va începe să le elimine treptat. Grupul încearcă să susțină piața pe fondul creșterii slabe a cererii globale, al ratelor ridicate ale dobânzilor și al creșterii producției rivalilor din SUA, scrie Reuters.

Prețul petrolului se tranzacționează aproape de 80 de dolari pe baril, sub nivelul de care mulți membri OPEC+ au nevoie pentru a-și echilibra bugetul. Îngrijorările legate de creșterea lentă a cererii în China, principalul importator de petrol, au cântărit asupra prețurilor, alături de creșterea stocurilor de petrol în economiile dezvoltate.

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații conduși de Rusia, cunoscuți împreună sub numele de OPEC+, au făcut o serie de reduceri profunde ale producției de la sfârșitul anului 2022.

În prezent, membrii OPEC+ reduc producția cu un total de 5,86 milioane de barili pe zi (bpd), adică aproximativ 5,7% din cererea globală.

Reducerile includ 2 milioane de bpd de către toți membrii OPEC+, prima rundă de reduceri voluntare fiind făcută de către nouă membri, de 1,66 milioane de bpd, și a doua rundă de reduceri voluntare de către opt membri, de 2,2 milioane de bpd.

OPEC+ a prelungit prima rundă de reduceri până la sfârșitul anului 2025, de la sfârșitul anului 2024, a precizat grupul într-un comunicat.

De asemenea, a convenit să prelungească a treia rundă de reduceri voluntare până în al treilea trimestru al anului 2024, au declarat surse din OPEC+, adăugând că mai multe detalii sunt în curs de elaborare și vor fi anunțate duminică.

Țările care au efectuat reduceri voluntare în cea de-a doua rundă sunt Algeria, Irak, Kazahstan, Kuweit, Oman, Rusia, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și Gabon. Aceleași țări, cu excepția Gabonului, au participat la a treia rundă.

De asemenea, grupul a convenit să aloce Emiratelor Arabe Unite o cotă de producție mai mare, de 3,5 milioane de bpd în 2025, față de nivelul actual de 2,9 milioane.

OPEC+ a amânat, de asemenea, termenul pentru o evaluare independentă a capacităților de producție ale membrilor săi pentru sfârșitul lunii noiembrie 2025, de la iunie 2024 la sfârșitul lunii noiembrie 2025. Cifrele vor fi folosite ca orientare pentru nivelurile de producție de referință din 2026.

Următoarea reuniune a OPEC+ va avea loc la 1 decembrie 2024.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *