Românii economisesc a opta parte din venituri, o creștere considerabilă ulterior aderării la Uniunea Europeană

bani economii pusculita financiar Sursa foto: Pexels / Maitree Rimthong

Rata economisirii (calculată ca diferența dintre veniturile și cheltuielile gospodăriilor, raportată la venituri) a crescut considerabil în România ulterior aderării la Uniunea Europeană. În urmă cu 20 de ani, rata economisirii era de doar 1,1%, iar astăzi este în jurul valorii de 12,6%, scrie Cristian Popa, membru al Consiliului de administraţie al Băncii Naționale a României, într-o analiză.

Practic, românii economisesc, în medie, a opta parte din venitul lor, potrivit lui. În timpul pandemiei, s-a atins un maxim de 16,3%, restricțiile guvernamentale afectând capacitatea gospodăriilor de a cheltui. Ulterior anului 2020, rata economisirii s-a redus treptat, până la nivelul minim al ultimilor 8 ani, rămânând însă relativ ridicată în context istoric.

Image preview

Dintr-o perspectivă europeană, rata de economisire în România este comparabilă cu media zonei euro, unde gospodăriile au economisit puțin peste 14% în 2023. În clasamentul frugalității, conduc germanii, care reușesc să economisească o cincime din venituri, conform Eurostat.

Cristian Popa sursa BNR

„Rata de economisire a gospodăriilor este un indicator esențial pentru evaluarea stabilității financiare și a comportamentului de consum al populației. În perioadele de incertitudine economică, familiile tind să economisească mai mult, amânând cheltuielile neesențiale. În ultimii ani, conflictele geopolitice și inflația au menținut incertitudinea, dar creșterea salariilor a încurajat cheltuielile. De asemenea, ratele mai mari ale dobânzilor ar putea explica tendința (propensitatea) crescută pentru economisire, dobânzile ridicate la depozite contribuind la acest comportament. Este de menționat și distribuția asimetrică a sumelor economisite: există multe gospodării care nu reușesc să economisească, reflectând disparitățile economice interne”, mai arată Cristian Popa.

Sursa foto: Pexels / Maitree Rimthong

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *