Șeful Romgaz: Centrala de la Iernut va fi pusă în producţie la finalul acestui an

gaze Caragele Romgaz Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Lucrările de la centrala de la Iernut sunt în grafic şi va fi pusă în producţie la finalul acestui an, conform estimărilor, în condiţiile în care vechea centrală va ieşi din producţie spre finalul verii, a declarat, luni, la o conferinţă de specialitate, directorul general al Romgaz, Răzvan Popescu, conform Agerpres.

La finalul anului trecut, producătorul național de gaze Romgaz a anunțat că va finaliza până la 31 decembrie 2024 centrala de la Iernuț, cu o întârziere de patru ani, arată un document de la Bursa de Valori București.

“Centrala de la Iernut este în grafic. Suntem pe un drum critic. Sperăm ca centrala veche să fie scoasă din producţie spre finalul verii, ne gândim undeva la finalul lunii august, începutul lunii septembrie – şi dorim începerea testelor de producţie pentru centrala cea nouă. În continuare avem target de a o opune în producţie la finalul anului acesta, undeva în luna decembrie. Încercăm chiar în prima parte a lunii decembrie să o punem în producţie”, a menţionat Răzvan Popescu, la conferinţa Energy road – Energie la tine acasă – Ediţia a VI-a.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Totodată, şeful Romgaz a menţionat că proiectul Neptun Deep avansează conform planului.

“Suntem în grafic cu toate lucrările din acest perimetru. Suntem acum în acea perioadă în care luăm toate avizele necesare în vederea ridicării platformei, iar platforma şi tot ce înseamnă auxiliare se construiesc acum on-shore în cadrul şantierului naval şi urmează a fi aduse în Portul Constanţa”, a mai spus Răzvan Popescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

El a menţionat că Romgaz a avut un prim trimestru bun din punct de vedere al producţiei, înregistrând o creştere cu 4,5% a producţiei de hidrocarburi faţă de primul trimestru al anului trecut.

“Acest lucru a fost posibil datorită intervenţiilor pe care le-am avut la sonde, punerea în producţie a noi capacităţi, a sondei noi şi finalizarea forării unei sonde în Caragele, pe care o vom pune în producţie în viitorul apropiat. Acolo mai este o sondă de explorare de mare adâncime în foraj, cu target la 5.200 metri – şi aceasta este în acest moment un foraj, plus încă alte şase sonde care au fost atribuite şi urmează a fi pus în producţie până la finalul anului 2025”, a spus Popescu.

El a explicat că rezultatele financiare bune s-au datorat şi faptului că 2024 este primul an în care nu se mai aplică taxa de solidaritate, “după ce s-a aplicat în ultimii ani şi a fost de o valoare considerabilă pentru companie”.

Grupul Romgaz a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net consolidat de 1,24 miliarde lei, mai mare cu 28% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor transmise Bursei de Valori Bucureşti.

Romgaz a raportat o cifră de afaceri de 2,27 miliarde lei, în scădere cu 21,86% comparativ cu acelaşi interval din 2023, ca urmare a diminuării volumelor de gaze livrate de 6,68%, scăderii producţiei de energie electrică cu 18,33% şi a reducerii veniturilor din servicii de înmagazinare cu 9,1%.

În luna august a anului trecut, au început lucrările la centrala pe gaz de la Iernut din judeţul Mureş, după ce Romgaz a emis ordinul în acest sens, a anunțat atunci ministrul Energiei Sebastian Burduja. Romgaz a plătit deja pentru Iernut aproape 200 de milioane de euro, iar proiectul are un grad de finalizare de circa 80%. Lucrarea va fi finalizată tot de spaniolii de la Duro Felguera, al căror contract a fost reziliat anterior.