Rezervele energetice fosile ale României, gaze naturale și țiței, se apropie de sfârșit, potrivit unui raport British Petroleum. Cu actualul ritm de extracție, gazele naturale se termină în nouă ani, iar petrolul în 22 de ani. Raportul BP privind durata în care se termină rezervele de gaze și petrol ignoră, însă, noile descoperiri de zăcăminte, a căror exploatare e întârziată de politicieni.
Cu rezerve certe de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze și cu producția în scădere, gazele românești se vor epuiza în circa nouă ani, potrivit e-nergia.ro, care citează raportul publicat de gigantul British Petroleum. România are, însă rezerve estimate la 200 de miliarde de metri cubi de gaze, potrivit unor estimări mai vechi ale Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
Deși, în prezent, există mai multe companii interesate de exploatarea gazelor din Marea Neagră, precum OMV Petrom, ExxonMobil și mai nou Romgaz, interesat să preia partea ExxonMobil din zăcământul Neptun Deep, estimat la 42 – 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Americanii au anunțat de acum doi ani ca se vor retrage din România, nemulțumiți de indecizia politicienilor.
Cei mai mari producători de gaze din Europa sunt Marea Britanie, Norvegia și Olanda, urmate de România. La nivel global, socotind producția și rezervele, gazele naturale ar urma să se termine în aproape 49 de ani.
Cu ritmul actual de exploatare și pe baza rezervelor de acum, petrolul românesc s-ar termina în aproape 23 de ani. Țara noastră are rezerve dovedite de petrol de circa 600 de milioane de barili, iar în 2020 producția națională a fost de 72.000 de barili pe zi, în scădere cu 3,3% față de anul precedent.
Cei mai mari producători europeni sunt Norvegia și Marea Britanie, iar rezervele lor se termină în 10,8, respectiv 6,6 ani, potrivit datelor BP. La nivel global, rezervele de petrol s-ar termina în 53 de ani.
Așadar, în circa jumătate de secol, se anunță o criză energetică severă, dacă resursele regenerabile, vânt, soare, apă, biomasă, nu vor fi valorificate la maximum posibil.