OTP Bank, pe care Banca Transilvania vrea să o cumpere, a încheiat primul trimestru cu un profit net consolidat de 2 milioane lei, în scădere puternică față de anul trecut, din cauza taxei bancare

OTP Bank Foto: OTP Bank - Fotografie oficială

OTP Bank, pe care Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România, vrea să o cumpere, a încheiat primul trimestru din acest an cu un profit net consolidat de 2 milioane lei, în scădere puternică față de anul trecut, din cauza taxei bancare, potrivit unui comunicat de presă transmis de bancă.

În primul trimestru din 2023, banca raportase un profit după impozitare de 15 milioane lei.

Rezultatul din primul trimestru din 2024 a fost influențat de un nivel mai redus al veniturilor față de trimestrul anterior, de creșterea cheltuielior operaționale și de noul impozit introdus în sectorul bancar începând cu 2024, care determină banca să plătească suplimentar 2% din cifra de afaceri. În consecință, valoarea impozitului a depășit 13 milioane lei față de 5 milioane lei în trimestrul precedent, arată banca.

Profitul operațional înregistrat în primul trimestru al anului 2024 a fost de 45 milioane RON, cu 34% mai mic comparativ cu trimestrul al patrulea al anului trecut, ca urmare a scăderii cu 5% a venitului total și a creșterii cu 7% a cheltuielilor operaționale, în mare parte datorită contribuției la fondul de garantare a depozitelor recunoscută în luna ianuarie.

Gyula Fater, OTP Bank / Sursa foto: Linkedin
Gyula Fater, OTP Bank / Sursa foto: Linkedin

„Primele trei luni ale anului 2024 au subliniat încă o dată, capacitatea OTP Bank România de a naviga ferm pe valul provocărilor economice actuale, demonstrând capacitatea de reziliență și angajamentul de a livra operațiuni solide, stimulând astfel creșterea și menținându-și dedicarea în a-și servi clienții. Consolidarea bazei de clienți, alături de o creștere robustă a depozitelor de retail, precum și o poziție solidă a capitalului reflectă faptul că banca rămâne fermă în angajamentul său pentru o creștere sustenabilă și de menținere a unei poziții financiare solide. Contextul fiscal și operațional dificil pe care l-am întâmpinat are impact direct asupra rezultatelor, însă echipa a răspuns prin adaptabilitate și același angajament în a oferi servicii bancare de calitate, asigurând stabilitatea și continuitatea operațiunilor și a serviciilor pentru clienți. Sunt mândru de această abordare constructivă a întregii echipe pentru continuitatea și optimizarea afacerii, în special pe parcursul procesului de vânzare”, a declarat Gyula Fatér, CEO OTP Bank România.

Veniturile nete din dobânzi s-au redus cu 4% față de trimestrul anterior, înregistrând o valoare de 177 milioane RON, ca rezultat al diminuării volumului de credite nou acordate, în contextul bancar general caracterizat de rate ridicate ale dobânzilor și de scăderea stocului actual de credite. Veniturile nete din comisioane și taxe au crescut cu 41%, ca efect de bază al reversării penalităților pentru contractele reziliate anticipat în trimestrul precedent, ale companiei de leasing din cadrul grupului. În timp ce alte venituri au scăzut cu 30% datorită normalizării veniturilor din schimburi valutare, acestea crescând în trimestrul al patrulea din cauza efectelor sezoniere.

Costul total al riscului a scăzut cu 19% comparativ cu trimestrul anterior ajungând la -29 milioane RON, fiind influențat de scăderea cu 16% a provizioanelor pentru pierderi din activitatea de creditare, în timp ce costurile cu alte riscuri au fost aproape de zero la finalul perioadei.

Volumul creditelor performante a scăzut cu 3% față de trimestrul anterior, în urma reducerii cu 2% a creditării clienților retail, cu 3% a creditării clienților corporate și a diminuării cu 6% a activității de leasing. Cererea de credite de nevoi personale și de credite imobiliare a rămas stabilă, în timp ce pe segmentul corporate, ritmul de creditare a încetinit, în conformitate cu evoluția pieței.

Volumul depozitelor s-a redus cu 2% comparativ cu ultimul trimestru din 2023, însă la nivel anual creșterea înregistrată a fost de 14%, datorită creșterii cu 17% a depozitelor retail și cu 10% a depozitelor corporate. Comparativ cu trimestrul anterior, volumul depozitelor corporate s-a redus cu 10%, întrucât trei depozite la termen ale clienților mari au ajuns la maturitate.

Ȋn conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 19,7 miliarde RON, un nivel stabil comparativ cu cel din 2023.

Rata de adecvare a capitalului băncii a atins nivelul de 23,36% (+140 bps de la an la an), influențată de creșterea fondurilor proprii.

În primul trimestru al acestui an, OTP Group a înregistrat un profit consolidat de 240 miliarde HUF (3.073 milioane RON).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (50 miliarde HUF/ 636 milioane RON), DSK Bank din Bulgaria (43 miliarde HUF/ 557 milioane RON), Slovenia (26 miliarde HUF/ 337 milioane RON), Rusia (29 miliarde HUF / 376 milioane RON), Ucraina (16 miliarde HUF/ 207 milioane RON), Croația (19 miliarde HUF/ 238 milioane RON), Serbia (20 miliarde HUF/ 261 milioane RON), Muntenegru (5 miliarde HUF/ 68 milioane RON), Albania (5 miliarde HUF/ 64 milioane RON), Moldova (3 miliarde HUF/ 32 milioane RON) și subsidiara din Uzbekistan (11 miliarde HUF / 143 milioane RON).

Amintim că în luna februarie, Banca Transilvania și OTP Bank au anunțat că au ajuns la un acord pentru ca banca românească să preia banca ungară.

Prețul de vânzare este de 347,5 milioane EUR, care este mai mic decât valoarea activului net al filialelor care urmează să fie vândute, recunoscută în conturile consolidate, în consecință, tranzacția a avut ca rezultat un impact negativ asupra contului de profit și pierdere de 59,5 miliarde HUF (după impozitare) la nivel consolidat, care a fost deja înregistrat în trimestrul IV 2023.

Prin această tranzacție, OTP Bank va ieși de pe piața din România.

OTP Bank România are 2,64% cotă de piață în funcție de active, aproape 420.000 de clienți persoane fizice, peste 22.000 de clienți Corporate și IMM, 1.800 de angajați și 96 de sucursale.

Banca Transilvania are 20% cotă de piață, peste 4 milioane de clienți, aproximativ 10.000 de angajați, soluții de banking online de ultimă generație și o rețea puternică de agenții la nivel național.

Economedia a scris deja că Banca Transilvania, care este deja liderul în topul băncilor din România, în funcție de active, se va detașa complet de celelalte bănci din piață dacă va prelua OTP Bank România. Astfel că, Banca Transilvania va avea o cotă de piață de 22,55%, iar activele băncii vor crește la 170 miliarde dacă va prelua OTP Bank România, potrivit datelor analizate de Economedia pe baza datelor de la BNR.

Banca Transilvania are 20% cotă de piață, peste 4 milioane de clienți, aproximativ 10.000 de angajați, soluții de banking online de ultimă generație și o rețea puternică de agenții la nivel național.

Economedia a scris deja că Banca Transilvania, care este deja liderul în topul băncilor din România, în funcție de active, se va detașa complet de celelalte bănci din piață dacă va prelua OTP Bank România. Astfel că, Banca Transilvania va avea o cotă de piață de 22,55%, iar activele băncii vor crește la 170 miliarde dacă va prelua OTP Bank România, potrivit datelor analizate de Economedia pe baza datelor de la BNR.

Citește și:

ANALIZĂ Economedia: Banca Transilvania va avea o cotă de piață de peste 22%, iar activele băncii vor crește la 170 miliarde lei, odată cu preluarea OTP Bank România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *