Analiză pe piața locuințelor: Care sunt cele mai scumpe și cele mai ieftine cartiere din marile orașe/ Diferențe de sute de euro între prețurile cerute pe mp pentru apartamentele din diverse zone

panorama-imobiliara-cluj

La capitolul ofertă de apartamente, Bucureștiul se află pe primul loc în țară, dar în materie de prețuri Capitala se plasează abia pe poziția a cincea, în timp ce Cluj-Napoca continuă să se detașeze simțitor în materie de prețuri față de celelalte orașe mari din România, arată cea mai recentă analiză a platformei Imobiliare.ro, care vizează datele pentru primul trimestru al anului. Diferențele sunt însă mari chiar și în cadrul aceluiași oraș, apartamentele din cele mai ieftine cartiere fiind la distanță de sute de euro pe metrul pătrat față de cele din zonele de top, conform datelor din raport consultate de Economedia.

București

La capitolul ofertă, Bucureștiul se află pe primul loc în țară, dar în materie de prețuri Capitala se plasează abia pe poziția a cincea. Prețul mediu solicitat de proprietari și dezvoltatori pentru
apartamentele scoase la vânzare în primul trimestru din 2024 a fost de 1.578 euro/mp util. Cumpărătorii
achită sume destul de apropiate de cele aferente locuințelor din București și în Constanța sau Craiova.
Cele mai scumpe două orașe din țară rămân Cluj-Napoca și Brașov.

Prețurile stagnează în mare parte pe piața din Capitală, conform analizei. Zonele din nordul orașului continuă să fie cele mai scumpe pentru cumpărători, în timp ce cartierele din sud le pun la dispoziție variante mai accesibile celor interesați de o achiziție imobiliară.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
Sursa: Imobiliare.ro

Cluj-Napoca

Cluj-Napoca continuă să se detașeze simțitor în materie de prețuri față de celelalte orașe mari din
România. Proprietarii și dezvoltatorii de pe piața rezidențială locală au ajuns să solicite în primele trei luni din 2024 un preț mediu la vânzare pentru apartamente de 2.631 de euro/mp util.
Conform datelor Imobiliare.ro, discutăm despre o evoluție cu aproape 4% față de finele lui 2023, dar care depășește 14% dacă ne raportăm la situația de acum 2 ani.

Avansul înregistrat în ultimele 12 luni la nivelul prețurilor din Cluj-Napoca nu este nici pe departe cel mai mare din țară. La acest capitol, principalul pol imobiliar al regiunii de vest este depășit de Oradea și Brașov unde locuințele s-au scumpit cu 13% față de începutul anului trecut.

Scumpiri similare cu cele din Cluj-Napoca au putut fi observate în Constanța și în Craiova, orașe unde media de preț la vânzare se învârte în jurul valorii de 1.580 de
euro/mp util.

Unele dintre cele mai scumpe apartamente scoase la vânzare pe piața din Cluj-Napoca se găsesc, la ora
actuală, în cartierul Sopor, unde există deja blocuri construite. Aici, autoritățile și-au propus să proiectele un cartier organizat, în care toate facilitățile de la școală la parc și magazine să se afle
la doar câteva minute de mers pe jos pentru locuitori. Despre masterplanul aferent acestuia se discută însă de ani de zile.

Sursa: Imobiliare.ro

Brașov

Brașovul își menține și la începutul anului 2024 poziția secundă în topul celor mai scumpe orașe din țară
pentru cumpărători, prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe plan local ajungând la 1.789 euro/mp util, conform Imobiliare.ro.

Dacă ar fi făcut o achiziție în primele trei luni ale anului trecut, cumpărătorii ar fi plătit cu 13% mai puțin, susține analiza. Apare astfel un avans record în rândul orașelor mari, cu peste
200.000 de locuitori, o evoluție similară putând fi observată doar în Oradea, pol imobiliar în plină dezvoltare în ultimul timp.

Chiar și în aceste condiții, distanța față de Cluj-Napoca, cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători, rămâne considerabilă. Proprietarii și dezvoltatorii din vest au solicitat, în primul trimestru din 2024, un preț mediu de 2.631 euro/mp util.

Sursa: Imobiliare.ro

Timișoara

Prețul mediu solicitat pentru apartamentele scoase la vânzare pe piața din Timișoara a crescut cu aproape 5% față de începutul anului trecut, arată datele centralizate de Imobiliare.ro, și a ajuns la valoarea de 1.543 euro/mp util.

Ritmul în care avansează prețurile pe plan local este unul dintre cele mai lente observate în marile orașe din țară, cu peste 200.000 de locuitori. O majorare similară a apărut și pe piața din Galați unde prețul mediu nu a atins încă pragul de 1.200 euro/mp util.

Creșteri mai mici au putut fi observate doar în București și în Ploiești, cu 0,8%, respectiv cu 1,8% raportat la trimestrul I din 2023. La polul opus se află Brașov și Oradea, orașe unde prețurile s-au apreciat cu 13% în același interval de timp.

În momentul de față, Timișoara se situează pe locul al șaselea la nivel național în privința prețurilor solicitate pentru apartamentele listate la vânzare, indiferent dacă discutăm despre proprietăți noi sau vechi. Orașul este depășit de Cluj-Napoca, Brașov, Constanța, Craiova și de București. Locuințele sunt unele dintre cele mai accesibile din țară dacă ne raportăm la veniturile obținute lunar de timișoreni.

Sursa: Imobiliare.ro

Constanța

Prețul mediu solicitat de proprietarii și dezvoltatorii din Constanța pentru apartamentele scoase la vânzare în trimestrul I al acestui an a fost de 1.588 de euro/mp util. Conform datelor Imobiliare.ro, orașul ajunge pe locul al treilea la nivel național în materie de prețuri, după un avans cu 8% comparativ cu intervalul similar al anului trecut.

Prețuri mai mari sunt solicitate doar pentru apartamentele din Cluj-Napoca și din Brașov, media
situându-se în jurul valorii de 2.631 de euro/mp util, respectiv de 1.789 de euro/mp util. În București
apartamentele sunt listate la vânzare cu 1.578 de euro/mp util.

Cumpărătorii interesați de locuințele situate în zona Falezei Nord plătesc cele mai mari prețuri, după ce proprietarii au efectuat scumpiri cu aproape 7% într-un an.

Sursa: Imobiliare.ro

Iași

Apartamentele din Iași au fost listate la vânzare la începutul acestui an cu un preț mediu de 1.500 euro/mp util, cel mai mic solicitat de proprietarii și dezvoltatorii din principalele șase orașe ale țării, arată datele Imobiliare.ro.

Scumpiri au apărut, însă, pe piața rezidențială locală, dar au fost destul de mici. Prețurile au crescut mai puțin din punct de vedere procentual doar în Timișoara și în București, cu aproape 5%, respectiv sub 1%.
Apartamentele situate în imobilele din centrul orașului sunt scoase la vânzare cu prețuri ce depășesc
semnificativ media orașului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: