Bulgaria: Inflația ridicată ar putea amâna adoptarea euro cu aproape un an, pentru sfârşitul lui 2025

euro, monede, bani, steag ue Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi amânată pentru sfârşitul anului 2025, în loc să aibă loc la 1 ianuarie 2025, aşa cum era planificat iniţial.

În cadrul unui interviu acordat agenţiei de presă BTA la Washington, cu ocazia reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, Radev a explicat că această nouă dată este un scenariu mai realist în stadiul actual prin care trece economia zonei euro, transmite Agerpres.

Chiar dacă inflaţia în Bulgaria a scăzut pentru a opta lună consecutiv, scăderea ar trebui să fie mult mai importantă pentru a permite intrarea Bulgariei în zona euro, a spus Radev. În acest context, dacă Bulgaria nu reuşeşte să îndeplinească criteriul de inflaţie în luna iunie şi va face acest lucru la finele lui 2024, aderarea la zona euro la finele lui 2025, în loc de 1 ianuarie 2025,  este posibilă şi, la acest moment, acesta este cel mai probabil scenariu, potrivit guvernatorului BNB.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În condiţiile în care în prezent în Bulgaria există un acord de tip Consiliu monetar, Banca Naţională are un număr mult mai limitat de opţiuni pentru a controla inflaţia, aşa că este sarcina politicii fiscale să influenţeze într-o măsură mai mare preţurile, a spus Radev.

“Bugetul ar trebui să fie unul anti-ciclic, cu alte cuvinte, anti-inflaţionist, ceea ce nu este cazul în acest moment. Experienţa globală, precum şi propria noastră experienţă, ne arată că acest lucru poate fi atins cel mai bine prin măsuri eficiente de management şi control al costurilor”, a apreciat guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei.

Referindu-se la pregătirile tehnice pentru aderarea Bulgariei la zona euro, Radev a spus că Banca Naţională şi sectorul bancar au ajuns la un stadiu foarte avansat de pregătire, cu rezultate concrete în termeni de cadru instituţional, capacităţi şi logistică. De asemenea, Radev a făcut comentarii cu privire la creşterea sectorului creditului ipotecar, spunând: “monitorizăm cu atenţie şi analizăm piaţa creditului şi ceea ce vedem ne menţine în stare de atenţie, dar la acest moment nu suntem îngrijoraţi în mod deosebit”.

Până acum, toate cele 20 de state din zona euro au făcut trecerea la moneda unică începând cu data de 1 ianuarie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: