Britanicii se tem de scumpirea alimentelor, după taxele de import din UE impuse din cauza Brexitului

mancare pranz cina familie food risipa alimentare alimente alexy-almond-3758133 sursa foto: Pexels/ Alexy Almond

Guvernul de la Londra a anunțat cât de mult vor trebui să plătească companiile pentru a importa alimente din UE din cauza Brexitului, scrie BBC.

Importurile mici de produse precum pește, salam, cârnați, brânză și iaurt vor fi supuse unor taxe de până la 145 de lire sterline începând cu 30 aprilie, potrivit Departamentului pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (DEFRA).

Federația Cold Chain Federation a declarat că noile taxe vor afecta prețurile alimentelor.

Guvernul a declarat că taxele vor finanța “facilități de frontieră de clasă mondială”.

Taxa, cunoscută sub numele de “taxa de utilizare comună”, se va aplica produselor de origine animală, plantelor și produselor vegetale care intră în Regatul Unit dinspre UE prin portul Dover și prin Eurotunelul de la Folkestone.

Taxa va fi percepută pentru fiecare tip de marfă importată – “linia de mărfuri” – și va fi limitată la 145 de lire sterline pentru transporturile mixte. Produsele individuale vor fi taxate cu până la 29 de lire sterline și se vor aplica mărfurilor considerate ca prezentând un risc scăzut, mediu și ridicat.

Phil Pluck, directorul executiv al Cold Chain Federation, a declarat că taxa va trebui să fie transferată “fie către importatorul din UE, fie către micul retailer britanic, fie către consumatorul britanic”.

“În cele din urmă, acest lucru va crește costurile de afaceri și prețurile alimentelor și, potențial, va reduce opțiunile pentru cumpărător”, a spus el.

El a adăugat că guvernul “a anunțat taxele în ultimul moment, lăsând întreprinderilor afectate puțin timp pentru a-și revizui acordurile comerciale”.

Taxa a fost introdusă pentru a plăti pentru inspecțiile la frontieră și pentru a finanța noi facilități în Kent pentru a proteja biosecuritatea – prevenirea importului de boli ale plantelor și animalelor.

Dar Asociația comercianților de produse horticole (HTA) a declarat că politica a fost “construită, în cel mai bun caz, pe dosul unui plic” și că “va crește, fără îndoială, costurile, va reduce posibilitățile de alegere ale consumatorilor și va crește probabilitatea de a avea rafturi goale”.

“Sectorul nostru are, de obicei, mai multe linii de produse de bază pe transport, ceea ce înseamnă că, în realitate, întreprinderile din sectorul nostru vor plăti taxa maximă de 145 de lire sterline”, a declarat James Barnes, președintele HTA.

Loturile horticole pot include plante, semințe, bulbi și flori tăiate, a precizat acesta.

Guvernul a amânat de cinci ori punerea în aplicare a modificărilor, în parte pentru a da timp întreprinderilor să se pregătească și pentru a reduce perturbarea lanțurilor de aprovizionare.

Noile controale la frontieră vor fi introduse treptat în următoarele 12 luni, dar de ceva vreme s-a anunțat că verificările fizice vor începe la 30 aprilie. Cu toate acestea, costul asociat acestor controale nu a fost dezvăluit până acum.

Înainte de Brexit, comerțul dintre UE și Regatul Unit era liber și fără fricțiuni.

Însă, în urma ieșirii Regatului Unit din blocul comercial, acest lucru s-a schimbat ca urmare a abordării relativ distante a relațiilor cu UE adoptată de guvernul britanic.

Laburiștii au declarat că populația și întreprinderile britanice sunt “pe bună dreptate îngrijorați de faptul că prețurile vor crește din nou” și că au avertizat cu privire la “potențialul de haos” generat de noile controale la frontieră.

Ministrul din cabinetul din umbră Nick Thomas-Symonds a declarat: “Cu mai puțin de o lună înainte de introducerea lor, știm acum care vor fi costurile.

“Partidul Laburist are un plan de reducere a birocrației costisitoare, încercând să negocieze un acord veterinar cu UE pentru a reduce masiv necesitatea controalelor, contribuind la ieftinirea alimentelor și la creșterea competitivității întreprinderilor noastre.”

Guvernul a afirmat că taxa forfetară se află la “capătul inferior al intervalului asupra căruia ne-am consultat cu industria”.

Acesta a precizat că taxa a fost concepută pentru “a recupera costurile de funcționare a instalațiilor noastre de frontieră de clasă mondială, unde controalele esențiale de biosecuritate vor proteja aprovizionarea cu alimente, fermierii și mediul împotriva unor focare de boli costisitoare care intră în Regatul Unit prin strâmtorile scurte”.

Un purtător de cuvânt a declarat: “Taxele sunt rezultatul unei consultări extinse cu industria și a fost stabilit un plafon special pentru a ajuta întreprinderile mai mici. Ne-am angajat să sprijinim întreprinderile de toate mărimile și din toate sectoarele în timp ce se adaptează la noile controale la frontieră și să menținem fluxul fluid al bunurilor importate.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: