Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: Lucrez la o lege privind plafonarea adaosului la toate produsele agroalimentare românești/ Produsele românești au un adaos foarte mare, iar produsele care vin din import au un adaos mai mic, spune ministrul 

plafonare adaos comercial alimente Sursa foto: Ministerul Agriculturii

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că va depune în parlament o lege plafonarea adaosului la toate produsele agroalimentare românești. El a spus la Prima TV că este vorba de diferențe de adaos comercial între producătorii români și străini. În același timp, el a afirmat că măsurile de plafonare de până acum au dus la scăderea unor prețuri.

“Se vede deja, se vede și untul, se vede pe pe rafturi, că a avut o scădere foarte, foarte mare pentru că erau adaos comercial foarte mare practicat de către retaileri și sunt convins că decizia pe care au luat-o colegii mei este una corectă pentru a crea o predictibilitate până pe 31 decembrie. Mă bucur că ordonanța atunci când a fost creionată și pusă în Guvernul României de către Ministerul Agriculturii și a produs efecte. Lucrul acesta s-a văzut din indicele prețului de consum, prin care anumite produse au scăzut între 8 și peste 29%. Mai mult de atât, această ordonanță a fost criticată, știți foarte bine, de foarte mulți analiști. Nu credeau în acest mecanism pe care eu l-am creat, că nu se ieftinesc prețurile. Prețurile se văd foarte clar. Dacă în anul 2022, când n-aveam ordonanță privind plafonarea adaosului comercial, zahărul era undeva la 9,5 lei, 10 lei, în momentul de față este 4,5 – 5 lei. Litru de lapte știm foarte bine că era între nouă și 10 lei. În momentul de față găsim lapte și 4,5, și 6 lei, și a produs efecte.”

Despre retailerii și procesatorii care au plafonat adaosul, ministrul spune că acești au în continuare profit.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

“Fac profit pentru că un adaus comercial peste cheltuielile directe și indirecte, așa cum am creat mecanismul este unul satisfăcător, acel adaos comercial de până la 20%. Nu vă ascund că lucrăm deja, lucrez la deja la o lege pe care o vom depune în Parlamentul României privind plafonarea la toate produsele agroalimentare românești. Pentru că este o practică comercială neloială ca produsele realizate de către producători și procesatorii români să aibă un adaos comercial foarte mare la raft, iar produsele care vin din importa un adaos comercial mai mic și bineînțeles, consumul mai mare este la produsele care vin din import și practic îi dezavantajează pe procesatorii noștri și bineînțeles, firmele de procesare au capacități foarte mari și nu pot să să aibă un randament foarte bun.”

Ministrul Florin Barbu a mai arătat că, deși primesc subvenții consistente, producătorii români au prețuri mari.

“În anul 2023 eu am acordat atât din fonduri europene, cât și bani de la bugetul de stat aproape 4 miliarde de euro, subvenții, granturi, direct în conturile fermierului. Anul acesta am reușit să avem 2% din PIB-ul României ca și buget, iar granturile vor crește mult mai mult, undeva la 5 miliarde de euro.

Moderator: Cresc și prețurile în același timp, e un paradox.

Ministrul Agriculturii: Așa este. De aceea trebuie să venim cu o stabilizare a prețurilor, iar ordonanța privind plafonarea adaosului comercial a fost una foarte bună.

Moderator: Nu pot să nu remarc că ați dat această ordonanță până la finalul lunii decembrie, când se va fi încheiat anul electoral.

Ministrul Agriculturii: Atunci când vom depune în Parlament pentru produsele agroalimentare care se realizează pe teritoriul României cu o plafonare a adaosului comercial de 20% acea lege care a fost aprobată până pe 31 decembrie își încetează efectul și această lege va rămâne în vigoare pentru mulți ani.”

Micii retaileri, nemulțumiți de intenția guvernului

Plafonarea adaosului comercial pentru produsele românești ar putea duce la faptul că unii retaileri ar putea refuza să mai listeze la raft produse autohtone plafonate în favoarea altor produse de import, a declarat Feliciu Paraschiv, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România, proprietar și fondator al rețelei Paco Supermarkets, pentru Economedia.

Guvernul analizează plafonarea adaosului comercial la 20% doar pentru produsele românești, afirmă surse consultate de Economedia, însă nu găsește o definiție pentru produsele tradiționale.

„Ce se aude este faptul că se dorește plafonarea tuturor produselor românești. Noi am ridicat această problemă la întâlnirea cu Guvernul de marți, 19 martie. Trebuie să fie foarte atenți cum definesc produsul românesc. Dacă avem lapte din import din Ungaria, cutia import din Polonia și noi doar o asamblăm în Romania, nu mai știm dacă este produs românesc. Acesta este doar un aspect. De asemeena este posibil ca unii retaileri să refuze să mai listeze produse românești plafonate în favoarea altor produse de import”, a declarat Feliciu Paraschiv.

Reprezentantul micilor retaileri transmite că principala problemă este că nu poți verifica dacă produsul respectiv este produs sau nu în România și în ce măsură este acesta un produs românesc. Acesta spune că guvernul ar trebui să vină cu un studiu serios de impact asupra pieței înainte de a fi aplicată o astfel de măsură.

„Problema aceasta are niște rădăcini foarte profunde. Trebuie să se intervină într-un fel și asupra legii etichetării pentru că pe un produs poate să scrie fabricat în UE, însă poate de asemenea să fie produs în România și să nu se specifice țara anume. Noi nu știm sigur unde este produs. Trebuie studiată situația mai bine. O astfel de măsură are implicații foarte mari. O lege de plafonare pe 17 produse are un impact mare și impune discuții, iar o lege care să plafoneze toate produsele românești impune discuții mai aprofundate și ar trebui un studiu serios de impact. Ce înseamnă produs românesc, cum îl definim, cât la % dintre produsele care intră în componentă sunt din România și cât % nu sunt din România”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. jeg de politician… doar pun bete-n roate, da’ se bat cu pumnu’n piept ca sunt romani

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.