Euractiv: România amână un plan pe tema energiei și climei, ridicând semne de întrebare în privința obiectivelor energiei regenerabile

uzine fabrici schimbari climatice vreme Sursa foto: Pixabay

Joi, un oficial al Ministerului Energiei a declarat că guvernul român nu va adopta Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climei înainte de presupusul termen-limită de pe 30 iunie, iar țara nu va atinge nici obiectivele UE pe tema energiei regenerabile, scrie Euractiv, potrivit Rador Radio România.

Ministerul Energiei ar dori ca, până la sfârșitul lunii aprilie, să dispună de o versiune revizuită a Planului Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climei (PNIESC), dar oficialul ministerului a recunoscut că este puțin probabil ca guvernul să poată aproba acest plan până pe 30 iunie, în conformitate cu Regulamentul Guvernanței Europei Energetice.

“Trebuie să fim realiști… nu vom avea planul PNIESC aprobat printr-o decizie de guvern pe 30 iunie, așa cum stipulează Regulamentul Guvernanței Europei Energetice”, a declarat Elena Popescu, director general-adjunct al Direcției pentru Politică Energetică și Acordul Verde, cu ocazia unui eveniment organizat de Freedom House Romania.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar

Până pe 30 iunie, ministerul preconizează să aibă textul final, “aflat acum într-un stadiu avansat de evaluare strategică a mediului”, a mai spus dna Popescu.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Ea a recunoscut că există probleme în privința alinierii la recomandările Comisiei, aceasta subliniind mai exact că planurile României “nu sunt suficient de ambițioase”.

În luna decembrie a anului trecut, Comisia Europeană a transmis Bucureștiului o adresă legată de PNIESC pentrun perioada 2023 – 2030. Printre îngrijorările Comisiei se numără lipsa unor măsuri detaliate cu privire la energia regenerabilă, planuri insuficiente în vederea tranziției în materie de climă și energie și sursele insuficiente de finanțare.

Dna Popescu a mai spus că obiectivul României de a atinge, până în anul 2030, un procent de 36,2% în materie de energie regenerabilă, așa cum este prevăzut în PNIESC, se plasează sub procentul stipulat de Comisie, care este de 41%. Ea a mai subliniat că, în opinia altor miniștri români, chiar și procentul propus, de 36,2%, este “foarte ambițios și greu de atins”.

Dna Popescu a mai spus că oficialii români lucrează la revizuirea planului, bazându-se pe consultările cu Comisia și pe recomandările acesteia, ea adăugând că România va folosi toate resursele disponibile, inclusiv gazele, ca să faciliteze tranziția spre decarbonizare.

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.