Căștile Vision Pro sunt de vânzare la Moscova, deși Apple a renunțat la piața din Rusia acum doi ani din cauza invadării Ucrainei/ La ce prețuri sunt vândute

apple vision pro cVR Foto: Apple

La doar o săptămână după ce Rusia a lansat în 2022 asaltul total asupra Ucrainei, Apple a anunțat că oprește exporturile produselor sale în această țară. “Suntem profund îngrijorați de invazia rusă în Ucraina și suntem alături de toți oamenii care suferă ca urmare a violențelor”, a declarat compania într-un comunicat pe 1 martie 2022.

Dar acum, cu câteva zile înainte de aniversarea a doi ani de la invazie, magazinele din Moscova sunt pline de produse Apple – iar clienții ruși își fac programări pentru a asista la demonstrații ale noului Apple Vision Pro în magazinele situate la doar câteva străzi de Kremlin, scrie CNBC.

Rușii nu ar trebui să aibă acces la Vision Pro: Produsul nou-nouț, care a fost lansat pe 2 februarie și disponibil la Moscova doar câteva zile mai târziu, este disponibil la vânzare în mod oficial doar în Statele Unite.

Întrebat despre vânzările Vision Pro în Rusia, un purtător de cuvânt al Apple a declarat pentru CNBC: “După cum știți, Apple Vision Pro este disponibil doar în magazinele Apple Retail din SUA”.

Dar un sondaj CNBC de pe site-urile și blogurile de tehnologie din Rusia, precum și verificări ale canalelor de distribuție în magazinele din Moscova sugerează că declarația Apple nu se potrivește cu realitatea.

Faptul că clienții din Moscova pot cumpăra Vision Pro înainte ca cei din Londra să poată face acest lucru în mod oficial este o demonstrație a dificultății de a rupe legăturile Rusiei cu economia globală și a deciziilor nuanțate pe care le-au luat companiile americane chiar și atunci când își exprimă oroarea față de atrocitățile rusești din Ucraina.

Pe teren, la Moscova, produsele Apple, inclusiv MacBooks, iPhone-uri și iPad-uri, sunt disponibile în magazine, deși prețurile pot fi mai mari decât înainte de invazie. Versiunea rusă a site-ului de asistență tehnică al Apple este încă activă, dar site-ul oficial al Apple Store este offline, afișând un mesaj în limba rusă care spune: “Apple Store este în prezent închis”.

Cu toate acestea, la un punct de vânzare cu amănuntul “re:Store”, un fost revânzător oficial Apple oferă produse Apple spre vânzare în magazinele din Moscova. Site-ul web al lanțului prezintă o fotografie mare a unui utilizator de Apple Vision Pro, precum și emblema iconică a logo-ului Apple mușcat, cu un text pe care scrie: “Vision Pro: A venit era computerelor spațiale. Apple Vision Pro este deja la vânzare”.

La o locație re:Store din Moscova, funcționarii oferă demonstrații pe bază de programare a noilor ochelari, iar cel mai ieftin model Vision Pro este oferit la aproximativ 6.307 dolari – cu peste 57% mai mult decât prețul său de vânzare cu amănuntul în SUA.

La doar o zi după ce directorul general Tim Cook a luat parte la o lansare spectaculoasă a Apple Vision Pro la magazinul emblematic al companiei din New York, un cunoscut blogger de tehnologie din Rusia, cunoscut sub numele de “Romance768”, a postat un videoclip pentru cei peste un milion de urmăritori ai săi, în care apare despachetându-și propria cască Apple și demonstrând cum funcționează.

Câteva zile mai târziu, el a postat un videoclip în care își oferă opiniile despre dispozitiv în timp ce se plimba printr-un cartier elegant din Moscova.

Așezat într-un restaurant, el le spune privitorilor că, deși are volumul la maxim, clienții din apropierea sa nu aud nimic. El se arată testând dispozitivul în magazinul re:Store din centrul comercial din Moscova numit “GUM”, situat lângă Piața Roșie, vizavi de Kremlin.

Numele din lumea reală al bloggerului este Serghei Romantsev. Într-un schimb de e-mailuri cu CNBC, acesta a explicat cum a ajuns Vision Pro la Moscova atât de repede: “Nu este nimic complicat”, a scris el, spunând că echipa sa a plasat o precomandă pentru dispozitiv în New York. “Persoana l-a primit în ziua începerii vânzărilor și a zburat imediat la Moscova”, a scris Romantsev. “Prin New York, Istanbul, Moscova, am adus Vision foarte repede”.

El a explicat că dispozitivele Apple, deși sunt scumpe, sunt disponibile în Rusia. “În mod oficial, Apple nu vinde nimic în Rusia. Companiile rusești cumpără echipamente în alte țări și le aduc în magazinele lor. Acest lucru a dus la o creștere uriașă a prețurilor. Astfel, Vision Pro în Moscova nu costă 3.500 de dolari, ci 5.000 de dolari”.

Dar unii consumatori, cel puțin, sunt dispuși să plătească acest preț: “Apple este foarte popular în Rusia și suntem cu ochii pe toate produsele noi”, a scris Romantsev. “Încercăm să le obținem. Este dificil”.

El a spus că nu are nicio dificultate în operarea Vision Pro-ului său în Rusia. Dar este o situație diferită față de produsul american concurent de la Meta, Meta Quest 3.

În 2022, o instanță rusă a interzis Facebook și Instagram pe teritoriul țării după ce Meta și-a relaxat politicile privind discursul de ură față de soldații ruși în urma invaziei Rusiei în Ucraina. “Meta este recunoscută ca o organizație extremistă în Rusia”, a scris Romantsev. “Serverele Meta sunt blocate în Rusia. Pentru a activa Quest 3, trebuie să instalați un VPN pe WiFi-ul de acasă. Există, de asemenea, o mulțime de restricții, deoarece munca permanentă prin VPN este foarte dificilă.” Un purtător de cuvânt al Meta a refuzat să comenteze pentru acest articol.

Nimic din toate acestea nu se petrec din întâmplare. Guvernul rus a făcut tot ce a putut pentru a se asigura că multe produse occidentale continuă să intre în țară. În 2022, Ministerul rus al Industriei și Comerțului a emis un document care permite importul de produse Apple în Rusia chiar și atunci când livrările oficiale către Rusia sunt interzise sau suspendate de către producător.

În Rusia, acest lucru este cunoscut sub numele de “import paralel”. Lanțul de aprovizionare exact care alimentează această cerere nu este clar, dar probabil că implică foste republici sovietice sau întreprinderi de import-export din Orientul Mijlociu.

În 2022, Apple a prezentat un set specific de măsuri pe care le va lua pentru a-și reduce activitatea în Rusia. Compania a declarat că a “pus în pauză” toate vânzările de produse în Rusia și a oprit toate exporturile în canalul de vânzări Apple din țară. Compania a declarat că a eliminat din App Store din afara Rusiei posturile media controlate de stat RT News și Sputnik News și a limitat Apple Pay și alte servicii.

Unii activiști de internet din 2022 au îndemnat firmele americane de tehnologie să continue să furnizeze clienților ruși instrumentele de care au nevoie pentru a accesa informații pe internetul deschis și, în special, aplicații de mesagerie precum Telegram, WhatsApp și Threema.

Dar chiar și înainte de a se retrage din Rusia în 2022, Apple s-a luptat să echilibreze accesul deschis cu cerințele guvernului rus. Potrivit presei, compania a șters o aplicație asociată cu liderul opoziției Alexei Navalny, care a murit într-o închisoare rusă în urmă cu câteva zile, și a acceptat să promoveze în țară aplicațiile operate de statul rus. Un purtător de cuvânt al Apple a refuzat să comenteze aceste mișcări.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca vânzările continue ale produselor Apple axate pe consumatori în Rusia să ridice sprâncene la Washington. “Ne concentrăm pe perturbarea achizițiilor de articole pentru baza industrială militară din Rusia”, a declarat un oficial de la Casa Albă pentru CNBC.

“În general, nu avem în vigoare un embargou comercial cuprinzător și există excepții pentru multe dispozitive legate de comunicații în cadrul sancțiunilor noastre și al controalelor la export, atât timp cât acestea nu merg către utilizatorii finali ruși sancționați”, a spus oficialul.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: