Ministrul Agriculturii vrea un „mecanism” pentru „a stabiliza toate prețurile din România” la produsele agro-alimentare / „Nu este nevoie de un acord, pentru că un acord nu este respectat”

alimente mancare, preturi mancare, retail, produse alimentare, industria agroalimentara Foto: David Izquierdo/ Dreamstime.com

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a declarat, duminică seară, la Digi24, că vrea un „mecanism” pentru toate produsele agro-alimentare, pentru „a stabiliza toate prețurile din România”, precum și continuarea plafonării adaosului comercial la cele 14 alimente de bază pentru care se aplică măsura în prezent. El a spus că nu este un nevoie de un acord cu retailerii, lăsând de înțeles că Guvernul va da un act normativ în acest sens, pentru că „un acord nu este respectat”, „nu are formă juridică” și „nu are contravenție” și „atunci nu poți să tragi la răspundere pe nimeni”. Economedia a avertizat deja asupra intervenției statului în economie și de ce controlul prețurilor de către stat atrage altă intervenție asupra prețurilor și un eșec.

  • Amintim că Guvernul a plafonat, începând cu 1 august 2023, adaosul comercial la o serie de alimente de bază, precum făină, lapte, ouă. Măsura a fost prelungită recent cu încă două luni. Retailerii și economiștii s-au opus de la început acestei măsuri, spunând că le va aduce pierderi, vor trebui să reducă din cheltuielile cu angajații, și că plafonarea se bate cap în cap cu creșterile de taxe. Economiștii spuneau că măsura a avut probabil „90% a avut scop propagandistic și 10% doar efect de macroeconomic, de stabilizare a inflației” și afirmat că soluția pentru prețuri mai mici este competiția liberă și neîngrădită.
  • În plus, Economedia a arătat deja cum unii retaileri au compensat pierderile din plafonarea adaosului comercial prin creșterea prețurilor la alte produse care nu erau pe lista din ordonanță, cum ar fi detergenții sau produsele de curățenie sau au creat produse precum mălaiul la 1,05 kg, pentru a nu fi supus plafonării.
  • Inclusiv președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a confirmat acest efect „waterbed” după plafonarea adaosului comercial. ​​„Dacă te așezi pe salteaua de apă, ea se lasă într-o parte și crește în altă parte. Este ceea ce în economie se numește ”waterbed effect””, a declarat Bogdan Chirițoiu. Acesta a admis că retailerii au crescut prețurile la alte produse pentru a compensa limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, introdusă de Guvernul Ciolacu.

Ministrul Agriculturii a fost întrebat, duminică seara, la Digi24, despre efectul „waterbed” și a afirmat că aceasta „poate să fie o practică comercială neloială” și că Consiliul Concurenței ar trebui să intervină.

„Ordonanța privind plafonarea adaosului comercial a fost importantă și este importantă în continuare. Spun acest lucru pentru că 50% din români consumă aceste alimente de bază. Am văzut foarte clar că aceste alimente de bază au avut scăderi de la 8% până la 28%. Vorbim de alimente de bază pentru famiiile cu venituri mici și medii. Din punct de vedere al creșterii celorlalte prețuri, pe care domnul președinte al Consiliului Concurenței spune că să-și păstreze profiturile retailerii scumpesc alte prețuri, asta este fișa de preț a dânsului, să raporteze retailerii unde au creșteri foarte mari de prețuri. Și bineînțeles că retailerii lunar raportează către Consiliul Concurenței aceste creșteri. Poate să fie o practică comercială neloială, care anumiți retaileri să se înțeleagă între ei pe anumite produse și să crească prețul. Aici trebuie să intervină bursc Consiliul Concurenței și să stabilizeze aceste prețuri”, declarat ministrul.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Florin Barbu a afirmat că lucrează la un „mecanism” pentru „a stabiliza toate prețurile din România”, la produsele agro-alimentare. Totodată, el a spus că Guvernul va continua plafonarea adaosului comercial la cele 14 alimente de bază.

„Mai mult, în ultima ordonanță pe care am prelungit-o pentru 60 de zile, am introdus un mecanism pe care îl voi crea împreună cu retailerii, cu ministerul Economiei care se ocupă cu partea de comerț, și vom crea un mecanism. Mi-aș dori să îl creez și îl am creionat deja. O să am o discuție săptămâna viitoare atât cu retailerii, cât și cu procesatorii. Pentru toate produsele agro-alimentare. Și aici trebuie să intervină foarte clar Consiliul Concurenței. Vom crea acest mecanism pentru a stabiliza toate prețurile din România. Vorbim la produsele agro-alimentare. Vreau în continuare ca aceste alimente de bază, cele 14 alimente de bază care sunt consumate de 50% din populația României, să rămână la același nivel”, a declarat ministrul.

Amintim că și premierul Marcel Ciolacu spunea anterior că Executivul vrea să găsească un mecanism predictibil pe termen lung pentru a menține prețurile „sub control”.

În plus, Florin Barbu a spus că i-a recomandat premierului să nu fie încheiat un simplu acord, deoarece acesta „nu are formă juridică, nu are contravenție”, drept urmare nu este respectat.

„Atunci când în Guvernul Ciucă s-a luat decizia scăderii prețului la lapte cu 20% și neavând o formă juridică, așa cum noi am dat acesstă ordonanță, toată scăderea s-a dus la laptele de la poarta fermei, la fermieri. I-am explicat și prim-ministrului că nu este nevoie de un acord. Pentru că un acord nu este respectat. Un acord nu are formă juridică, un acord nu are contravenție, și atunci nu poți să tragi la răspundere pe nimeni”, a spus el.

Florin Barbu mai susține că ordonanța a dus la o scădere a prețurilor care „nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 30 de ani” și că analiștii spun că trebuie continuată plafonarea, pentru că altfel va exista o „explozie” a prețurilor. Trebuie să menționăm că, de fapt, analiștii critică plafonarea prețurilor explicând, tocmai, că după încheierea măsurii are loc o explozie a prețurilor.

„În ordonanța privind plafonarea adaosului comercial, fermierii nu există. Majoritatea analiștilor economici au comentat această ordonanță. Când expiră această ordonanță, analiștii economici din România spun: vor exploda prețurile, trebuie plafonare în continuare. Este adevărat. Dar de ce au comentat-o prima oară. Au văzut că această ordonanță și-a produs efectul. Ne uităm pe prețul indiceluo de consum, unde INS arată foarte clar că sunt scăderi la acesre aliumente. Am temperat prețurile, pentru că ne-am dorit prin această ordonanță nici să mai crească prețurile. totodată au scăzut cu procente între 8 și 25%, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată în ultimii 30 de ani.  Cred că ar trebui continuat cu această măsură pentru că este importantă pentru români cu venituri mici și medii”, a spus ministrul.

Citește și:

ANALIZĂ Economedia: Populismul, fructul intervenției statului în economie. De ce controlul prețurilor de către stat atrage altă intervenție asupra prețurilor și un eșec

Piața mereu găsește o soluție să evite plafonările. O lecție pentru premierul Marcel Ciolacu

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Atenție sunt unele greșeli de redactare .
    Acest ministru in loc să se ocupe de asigurarea unei piețe libere , lipsită de constrângeri , de creșterea ofertei și a concurenței vrea să reglementeze ce nu poate fi reglementat într-o economie capitalistă.
    Auzi , mecanism de stabilizare prețuri ! Doamne ferește ! Somnul rațiunii naște monștri !
    Domnule ministru , domnilor miniștri lăsați economia in pace !

  2. Ministrul agriculturii a lipsit de la orele de Economie din clasa a I-a.

    Și nici măcar nu are un consilier pe probleme economice acolo la minister…

    Problema este ca toate bazaconiile astea care-i trec prin minte au costuri pe care le suport [inclusiv] eu!

    Domnule ministru, vă rog frumos să demisionați înainte ca greșelile dumneavoastră să aibă consecințe și mai grave. Apucați-vă, spre exemplu, de paludicultura, precum prietenul dumneavoastră Stănescu.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.